Perussuomalaiset kansanedustajat ja hallintovaliokunnan jäsenet Jussi Halla-aho ja Mauri Peltokangas, puheenjohtaja Riikka Purra sekä varajäsen Mari Rantanen jättivät tänään kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi Poliisihallituksen uudesta ohjeesta esitutkinta-aineiston salaamiseksi.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona kuinka Poliisihallitus haluaa nyt, että kaikki etäisestikin yksityiselämään liittyvä salataan.

– Julkisuuslain lähtökohta on, että viranomaisten asiakirjat ovat julkisia. Poliisihallituksen esittämä kategorinen yksityisasioiden salaaminen on lain kannalta kyseenalaista, Rantanen kertoo.

Liian pitkälle menevää salaamista

Helsingin Sanomien haastatteleman Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan kyseessä on aivan liian pitkälle menevästä salaamisesta. Professorin mukaan viranomaisilla ei ole mahdollisuutta kaventaa julkisuuslaissa säädettyä julkisuutta.

– Poliisihallituksen uuden linjauksen lainmukaisuus on syytä tarkastaa. Miten 20 vuotta voimassa olleen julkisuuslain tulkinta voi muuttua yhtäkkiä näin rajusti? kansanedustajat ihmettelevät.

SUOMEN UUTISET