”Hoitojätteihin on liikaa luotettu, luottamuksemme on petetty. Olemme kuulleet runsaasti järkyttäviä tietoja vanhustenhoidosta ja sen huonosta tilasta. Vanhempamme ja isovanhempamme on jätetty heitteille. Vanhuksemme odottavat tuntikausia hoitajaa, vettä, ruokaa tai jopa joutuvat viettämään elämänsä viimeiset tunnit yksinäisyydessä. Tätä perussuomalaiset ei voi sallia.” Näin totesi kansanedustaja Leena Meri (ps.) tänään eduskunnassa.

Perussuomalaiset vaatii lakiin kirjattua 0,7 hoitajan hoitajamitoitusta.

– Verovaroilla maksetut peruspalvelut on turvattava altistamatta niitä monikansallisten yritysten voitontavoittelulle. Jotta tällainen törkeä vanhusten hoivan kustannuksella tehtävä rahastus saadaan kuriin, perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii hoitojäteille tuottokattoa hillitsemään rahastusta. Esimerkkinä sähköverkkoyhtiöille asetettu tuottokatto, jota käytetään rahastusta vastaan.

– Myös hallituspuolueista on näin vaalien läheisyydessä lupailtu sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin nykyisten suositusten sijaan. Eilen koko oppositio teki lakialoitteen hoitajamitoituksesta, koska hallitus ei ole suostunut tuomaan asiasta omaa esitystään. Toivottavasti niiden edustajien nimet, jotka sitovaa hoitajamitoitusta kannattavat, ovat nimensä lakialoitteeseen laittaneet. Katseeni käännän muun muassa keskustan edustajiin, Meri jatkoi.

Meri muistutti keskustan ministeri Saarikon palaveeranneen viime viikolla hoitojättien kanssa.

– Palaverissa sovittiin, että hoitojätit noudattavat nykyistä lakia ja suosituksia. Ahaa. Niitä samoja suosituksia, joita olisi pitänyt noudattaa jo nyt. Mitään uutta ei tullut siitä pöydästä eikä hallituskaan aio tuoda mitään uutta. Vanhukset jäävät erilaisten suositusten ja hoitojättien hyvän tahdon varaan. Eiköhän se ole jo nähty, että jos hyvä tahto ja raha ovat vastakkain, niin raha voittaa, Meri moitti.

PS: vain hoitotyötä tekevä henkilökunta voidaan laskea mukaan

Perussuomalaiset vaativat, että ikäihmiset saavat laadukkaat hoitopalvelut. Niiden turvaamiseksi on huolehdittava riittävästä hoitajamäärästä ja hoidon laadusta. Lisäksi PS vaatii, että hoitajiin lasketaan vain varsinaiset hoitotyön tekijät.

– Kokonaan erikseen on muu tukihenkilökunta, siivoojat ja ruuanlaittajat, jotka ovat näihin töihin erikseen palkattuja työntekijöitä. Turvaaminen edellyttää laintasoisia määräyksiä, hyvää valvontaa sekä tehokkaita sanktioita. Kunnon sanktio, esimerkiksi 10 prosenttia laiminlyöntiyrityksen liikevaihdosta, niin johan rupeaa tapahtumaan.

– Hoitojätteihin on liikaa luotettu, luottamus on petetty – kontrolli peliin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä peräänkuulutti myös kunnon sanktioita niille, jotka laiminlyövät velvoitteensa.

”Hallitus ei ansaitse luottamusta”

– Tällainen hallitus, joka ei ole valmis toimimaan pikaisella vauhdilla ilman opposition järeintä asetta eli välikysymystä, ei ansaitse luottamusta. Asia on pääasiassa yritetty haudata valuvaan hiekkaan ja eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan. Pahiten sekoilee hallituksen kokoomuspuolueen ministeri Orpo, joka vaihtaa mielipidettä päivän välein, Leena Meri paukutti.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

SUOMEN UUTISET