Aamulehti kertoo, että työttömyysturvan saajista vain vajaa puolet on täyttänyt alkuvuoden aikana aktiivimallin ehdot. Kelan ennakkotietojen mukaan 54 prosentilla aktiivisuusehdot ovat jääneet täyttämättä.

– Olisi kiva saada tilastoa siitä, kuinka moni on joutunut tähän ilman omaa syytään. Eli tilanteeseen, jolle ei voi itse mitään, vaikka miten tekisi. Et saa töitä etkä pääse kurssille. Silti leikataan, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa.

Leikkuri iskee yli sataantuhanteen työttömään

Meri muistuttaa perustuslakivaliokunnan ehdotuksesta, jossa ihmiselle annettaisiin ammattileikkurin sijaan mahdollisuus osoittaa, ettei työttömyys johdu hänestä.

– Ihmisten taloudellisen ahdingon lisääminen ei voi olla tavoiteltava asia.

Leikkuri on iskenyt yli sataantuhanteen työttömään, joiden työttömyysetuuksia leikataan väliaikaisesti 4,65 prosenttia.

Hallituksesta on helppo huudella

Meri sanoo, että hallituksesta on helppo huudella työttömille, että ”koittakaas nyt mennä töihin”, kun omat taskut pullottavat palkkioita.

– Juuri esimerkiksi uutisoitiin, että Veikkauksen hallituspaikasta saa 30 000 euroa vuodessa – siis käymällä kokouksissa, joita on kohtuullisen harvoin. Siinä voi tavallinen työtön ajatella, mikä on kohtuullista, Meri kuittaa.

Perussuomalaiset edustajat haastavat muut puolueet itsensä lisäksi ajamaan valtionyhtiöiden palkkioita kohtuulliselle tasolle.

– Samalla kun edustajien eläkejärjestelmää uudistetaan, niin nämä palkkiot on hyvä tuoda keskusteluun. Se olisi oikeudenmukaista.

Syyttömät leimataan työnvieroksujiksi

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää kokoomuksen, keskustan ja sinisten aktiivimallia törkeänä.

– Todellakaan puolet työttömistä eivät ole työnvieroksujia, sellaisia on tutkitusti vain muutama prosentti. Tässä leikataan valtavan joukon kansalaisia perusturvaa häpeämättömästi ilman heidän omaa syytään.

– Aktiivimalli on häpeällistä ihmisten kyykyttämistä ja kyyninen leikkaus perusturvaan. Ei ole mitään kohtuullisuutta mallissa, jonka ehtoja yli puolet työttömistä ei pysty täyttämään, Mäkelä sanoo.

Huonosti suunniteltu malli

Mäkelän mielestä hallitus ja työministeri Jari Lindström (sin.) ovat ajaneet aktiivimallin lainvoimaiseksi keskeneräisenä, vaikutuksiltaan selvittämättömänä ja itsekin sen tunnustaen, että mallia pitää korjata.

– Nyt perusturvan varassa olevalla ihmisellä ei ole aikaa odottaa mitään korjauksia, vaan hänen jokapäiväinen leipänsä on kiinni näistä rahoista, joilla hallitus leikkii, Mäkelä painottaa.