Helsingin Sanomat uutisoi (13.2.), että hallitus kaavaili perhevapaauudistuksen yhteydessä merkittäviä leikkauksia kotihoidontukeen. Kahden vuoden jälkeen tuki olisi tippunut jopa 140 euroa kuukaudessa.

Perussuomalaisten kansanedustajien Arja Juvosen ja Jani Mäkelän mukaan hallitus oli sanelemassa äitejä pois lastensa hoidosta ja lapsia aikaisemmin päivähoitoon.

– Perheiden tulee saada itse jatkossakin päättää siitä, miten he järjestävät lastenhoidon. Perheiden päätäntävaltaa ei saa viedä, Juvonen toteaa.

Työelämässä tarvitaan joustoa

Juvosen mielestä yhteiskunnan tehtävä on tukea lapsiperheitä ja tiukkojen normien sijaan kannustaa. Hän pitää vieraana ajattelutapaa, jossa työurakehitys on tavoiteltavampaa kuin lapsiarki.

– Työelämässä tarvitaan joustoa lapsiperheille, mutta myös yleisesti rakenteiden muutosta, jossa tasa-arvo ja urakehitys on turvattu molemmille sukupuolille. Se tulee voida olla mahdollista myös ennen ja jälkeen vauva-arjen. Tämä ei kuitenkaan toteudu sanelemalla perheitä, Juvonen lisää.

Kokoomuksen ja vihervasemmiston ideologiaa

Kansanedustaja Mäkelän mukaan oli pelkästään hyvä asia, että perhevapaauudistus kaatui esitetyssä muodossa. Koska hallitus ei ollut osoittamassa lisää rahaa perhevapaisiin, kyseessä olisi ollut tosiasiassa vain kotihoidontuen leikkaus.

– Jos isien käyttämiä perhevapaita painostetaan pidentämään, miten se voisi ilman lisärahaa tapahtua muuten kuin äitien vapaita lyhentämällä? Muutos olisi vienyt perheiden valinnanvapautta elämänsä järjestämisen ja lasten hoidon suhteen.

– Vihervasemmiston sekä kokoomuksen mielestä ilmeisesti lähimmän omaisen pitäisi olla viranomainen. He yrittävät pakottaa muutkin mukautumaan ideologiaansa – lapset yhteiskunnan ja systeemin hoitoon, vanhempien sijaan. Tätä en missään tapauksessa hyväksy! Mäkelä lataa.

SUOMEN UUTISET