Perussuomalaisten tukisäätiön asema puolueen lähiyhteisönä on toistaiseksi epäselvä. Säätiö omistaa perussuomalaisten puoluetoimistona toimivan huoneiston Helsingissä, josta säätiö on edelleen velkaa puolueelle.

Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Vistbacka lausui tänään Ilta-Sanomille, kuinka säätiön omat säännöt ovat mahdollisesti muutettavissa säätiön hallituksen enemmistöpäätöksellä. Tällöin saattaisi jopa olla mahdollista kanavoida säätiön varoja perussuomalaisista loikanneiden kansanedustajien ryhmälle.

Perussuomalaisten tukisäätiö omistaa perussuomalaisten puoluetoimistona toimivan huoneiston Helsingin Yrjönkadulla. Säätiö sai puolueelta lainaa 1,7 miljoonaa euroa huoneiston hankintaan. Puolue taas maksaa säätiölle vuokraa, joilla tuloilla säätiö lyhentää kuukausittain lainaa puolueelle.

Säätiö on perussuomalaisista erillinen ja itsenäinen toimija, joten perussuomalaiset eivät voi vaikuttaa säätiön päätöksiin.

Tuki tarkoitettu perussuomalaisille

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näkee mahdottomana, että säätiö avustaisi perussuomalaisten kanssa kilpailevia ryhmittymiä. Tukisäätiön nykyisten sääntöjen mukaan säätiön tarkoitus on tukea perussuomalaisten toimintaa.

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen katsoo myös, että säätiön hallinnoima varallisuus kuuluu perussuomalaisille.

– Tukisäätiö avustakoon perussuomalaisia. Ei ole mitään perusteita, että säätiö lähtisi missään muodossa tukemaan muita ryhmiä, kuten vaikka loikanneita kansanedustajia, Moilanen sanoo.

Säätiö hiertänyt monia

Puolueen kautta säätiön itselleen veivaama varallisuus on ärsyttänyt monia puolueen jäseniä. Moilasen mielestä säätiö on kuitenkin lähtökohtaisesti hyvä järjestely.

– Ymmärrän sen, että taloushuoliin kannattaa varautua etukäteen. Jytkyn (2011) jälkeen puolueeseen on tullut paljon rahaa. Jos tulevaisuudessa kansanedustajien määrä muuttuisi, taloudellinen taustatuki on hyvä olla olemassa.

”Soini ei arvosta tavallisia puoluetyöntekijöitä”

Perussuomalaisten tukisäätiön hallituksessa on mukana myös perussuomalaisista loikannut entinen puheenjohtaja Timo Soini. Moilasen kunnioitus Soinia kohtaan on romahtanut.

– Soini ei arvosta tavallisia puoluetyöntekijöitä. Nyt se tuli selväksi. Soini heitti perustamansa puolueen menemään kuin märän rukkasen. En olisi koskaan uskonut tällaista näkeväni, Moilanen sanoo.

Yhteisessä linjassa pysytään

Hän arvelee, että puolueesta loikanneiden kansanedustajien poliittinen ura päättyy tämän eduskuntavaalikauden jälkeen.

– Äänestäjien tuomio tulee vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, oli tämä loikkareilta sellainen temppu.

Perussuomalaisten tulevaisuuden Moilanen näkee hyvänä.

– Ei meillä ole isompaa hätää. Puolueella on valtakunnallinen organisaatio, johon kuuluu tuhansia puolueen jäseniä. Ainakin pohjoisessa kaikki paikallisosastot myös pysyvät mukana puolueen toiminnassa.

Vistbackan lausunnot pehmenivät

Suomen Uutiset tavoitti myös perussuomalaisten tukisäätiön hallituksen puheenjohtajan Raimo Vistbackan, jonka lausunnot olivat pehmenneet aikaisemmasta ja jonka mukaan tukisäätiöllä ei ainakaan toistaiseksi ole tarkoitusta jakaa säätiön varoja muille kuin perussuomalaisille.

– Mitään päätöksiä ei ole tehty. Edes jaettavaa varallisuutta ei tällä hetkellä ole. Säätiöllä on lainaa hieman yli miljoona euroa. Sääntöjen mukaan tässä mennään. Sääntöjen mukaan tarkoitus on tukea perussuomalaista puoluetta.

ILKKA JANHUNEN