Perussuomalaisten pitkäaikainen yhteistyökumppani Tanskan Kansanpuolue on ottamassa suurvoiton maan parlamenttivaaleissa.

Vaalien ääntenlaskenta on edennyt 97 prosenttiin, ja oppositiossa aiemmin ollut oikeistoblokki näyttää vetävän tiukassa kamppailussa pidemmän korren. Oikeisto on saamassa 90 paikkaa parlamenttiin, vasemmistoblokki puolestaan 85. Mikäli tilanne säilyy näissä lukemissa, sosiaalidemokraattien Helle Thorning-Schmid joutuu luopumaan pääministerin paikastaan.

Sosiaalidemokraatit säilyttävät suurimman puolueen paikkansa 26,3 prosenttia äänistä), mutta blokkijärjestelmän takia tästä ei ole apua.

Toiseksi kiilaa vaalien todellinen yllättäjä Tanskan kansapuolue, jonka kannatus on noussut lähes kahdeksalla prosenttiyksiköllä 21,2 prosenttiin. Puoluetta johtaa Kristian Thulesen Dahl.

Kolmannella sijalla 19,5 prosentin kannatuksella on Venstre-liberaalipuolue, jota johtaa oppositiojohtaja, entinen pääministeri Lars Løkke Rasmussenin. Puolue on menettämässä merkittävän osan kannatuksestaan, noin -7,2 prosenttiyksikköä.

Oikeistoblokkiin kuuluvat Tanskan kansanpuolue, Liberaalipuolue, Liberaali allianssi ja Konservatiivinen kansanpuolue. Blokin yhteenlaskettu kannatusosuus on 51,5 prosenttia.

Vasemmistoblokkiin kuuluvat Sosiaalidemokraatit, Yhtenäisyyslista punavihreät, Radikaali Venstre ja Sosialistinen kansanpuolue. Blokki keräsi 43,1 prosenttia äänistä.

Blokkien ulkopuolella ovat vaihtoehtopuolue Alternativet (4,6 prosenttia äänistä) ja Kristillisdemokraatit (0,8 prosenttia).

Tanskan kansanpuolue – suomalaisillekin tuttu

Tanskan kansanpuolue kuuluu europarlamentissa perussuomalaisten kanssa samaan ECR-ryhmään. Puolueiden välinen yhteistyö on jatkunut jo pitkään. Puolueen karismaattinen meppi Morten Messerschmidt on vieraillut usein Suomessa tapaamassa kollegoitaan.

Messerschmidt totesi Suomen Uutisten haastattelussa helmikuussa, ettei puolue tavoittele vielä pääministerin salkkua. Jää nähtäväksi, onko tätä kommenttia harkittava vaalituloksen valossa uudelleen.

Soinilta terveiset

Vaalitulokseen tyytyväinen ulkoministeri Timo Soini (ps.) lähettää blogissaan terveisiä Tanskaan.

– EU-parlamenttiryhmän puolueilla menee hyvin.  Loistava vaalikevät sekä Suomessa, Britanniassa, Puolassa sekä Tanskassa. Ryhmä on EU-parlamentin kolmanneksi suurin. Lähetin hyvälle ystävälleni Morten Messerschmidtille lämpimät onnittelut. Morten on taas tulossa puoluekokoukseemme, hän on pidetty vieras.

– Nämä puolueet ovat oikea viiteryhmämme, vaikka ankea ja ammattitaidoton kommentointi muuta yrittää todistaa. Kansallinen konservatismi elää ja voi hyvin, Soini toteaa.

Matias Turkkila