Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on jättänyt kirjallisen kysymyksen internetin käytön vapaudesta ja tiedon saatavuudesta netissä. Tavio on huolissaan Euroopan unionin käsittelyssä olevasta tekijänoikeusdirektiiviuudistuksesta, jonka hän katsoo mahdollistavan ennakkosensuurin kasvun netissä.

Käytännössä Facebookin kaltaiset sivustot eivät enää antaisi jakaa sisältöä yhtä vapaasti kuin nykyään.

Tuo rajoituksia, ei parannuksia

Direktiivi asettaisi internet-palveluiden tarjoajille hyvin laajan vastuun sisällöstä, jota käyttäjät palveluihin lataavat. Tavio on huolissaan siitä, miten esimerkiksi uutislinkkien jakamisen rajoittaminen tai laajamittainen kuvien julkaisemisen rajoittaminen vaikuttavat internetin käyttäjien sananvapauteen.

– Palveluiden tarjoajien vastuu käyttäjien lisäämästä sisällöstä johtaa käytännössä tekijänoikeusrikkomuksista epäillyn sisällön automaattiseen suodattamiseen ja poistamiseen. On oletettavaa, että oikeusprosesseja välttääkseen palveluiden tarjoajat säätävät poistosuodattimet mieluummin liian tiukoiksi kuin liian löyhiksi, Tavio sanoo.

– Tekijänoikeusdirektiivin eräät tavallisen käyttäjän kannalta keskeiset kohdat tuovat käyttäjien elämään uusia rajoituksia eivätkä parannuksia, Tavio moittii.

Tavio ei tahdo EU:n kulkevan internetin sääntelyssä Kiinan tietä. Kiinassa nettikäyttäjien tiedonsaantivapautta on rajoitettu askel askeleelta 1990-luvulta lähtien.

SUOMEN UUTISET