STT:n haastattelema puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho arvioi Helsingin Sanomien julkaiseman tiedustelujutun heikentävän Suomen turvallisuutta ”piirun verran”. HS julkaisi lauantaina salassa pidettävää tietoa Suomen sotilastiedustelusta.

– Suomen ja suomalaisten turvallisuus on tällaisten kirjoitusten jälkeen aina piirun verran turvattomampaa. Sotilastiedustelu on maamme puolustuksen etulinja, Ohra-Aho kommentoi STT:lle.

Iltalehden haastattelema julkisoikeuden professori Teuvo Pohjolainen Itä-Suomen yliopistosta pitää asiaa HS:n uutisointia ”yksiselitteisesti laittomana”.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi vakuuttaa lehden toimineen asiassa laillisesti.

KRP tutkii tapausta rikosnimikkeellä Turvallisuussalaisuuden paljastaminen. Rikoslaki toteaa asiasta seuraavasti:

”Turvallisuussalaisuuden paljastaminen: Joka oikeudettomasti julkistaa tai toiselle välittää, luovuttaa tai ilmaisee taikka tällaista tarkoitusta varten oikeudettomasti hankkii tiedon seikasta, joka Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi on säädetty tai määrätty salassa pidettäväksi tai joka tekijän tieten on sen laatuinen, että sen paljastuminen on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle, on tuomittava turvallisuussalaisuuden paljastamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.”

SUOMEN UUTISET