

Valtiovarainministeri Riikka Purra eduskunnan eilisessä istunnossa, jossa käsiteltiin keskustan ja Liike Nytin välikysymystä hallituksen aluepolitiikasta. / LEHTIKUVA
Purra: Edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia – ”Me teemme ne nyt”
Ay-liittopomot puheissaan oikeuttavat Suomea runtelevat lakkoilut hallituksen työelämäuudistuksilla, jotka dramaattisen ay-retoriikan mukaan ovat ”heikennyksiä”. Valtiovarainministeri Riikka Purra kuitenkin huomauttaa, että jo hallituksen tämän vuoden toimien seurauksena palkansaajan ostovoima paranee, eli työstä jää käteen enemmän rahaa. Lisäksi tähän mennessä eduskunnalle annettujen lakiesitysten arvioitu vaikutus on noin 74 000 työllistä.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti keskiviikkona jatkavansa parhaillaan käynnissä olevia poliittisia työtaisteluita. SAK:n liittopomojen mukaan jo aiemmin päätetyt lakot jatkunevat ainakin pääsiäisen nurkille.
Ay-liike järjestää poliittisia mielenosoituksia vastustaakseen hallituksen työelämäuudistuksia. MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra arvioi, että poliittiset lakot jatkunevat niin pitkään kuin niitä rajoittava uusi lainsäädäntö saadaan voimaan.
– Se on realismia, vaikka median otsikkoihin on ladattu suuria odotuksia, että tilanteesta päästään eteenpäin, Purra sanoo.
Hän korostaa, että hallitus on päättänyt, että oleelliset uudistukset halutaan viedä nyt läpi. Purra sanoo, ettei usko edes oppositiossa olevien puolueidenkaan tulevan perumaan uudistuksia ensi kaudella, jos olisivat hallitusvastuussa.
– He ovat päinvastoin tyytyväisiä, että me teemme nyt nämä uudistukset ja otamme iskut vastaan.
Verrokkimaissa uudistukset on jo tehty
Ay-liike, etenkin liittopomot ovat viime syksystä saakka maalailleet synkkiä kauhukuvia hallituksen työelämäuudistuksista. Purra kuitenkin korostaa, että tosiasiassa hallituksen toimet eivät ole erityisen radikaaleja.
– Toimissa kyseessä on neljän hallituspuolueen kompromissi. Huomauttaisin, että Suomen verrokkimaissa, joissa julkinen talous on paljon paremmassa tilanteessa, eikä talouskasvukaan ole näin kituliasta, vastaavat uudistukset on tehty jo vuosia tai vuosikymmeniä sitten. Jostain sekin kertoo.
– Teemme työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia, joita edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan, joten me teemme ne nyt, Purra sanoo.
Yli puolella kotitalouksista tulot kasvavat
Ay-liikkeen retoriikassa työelämäuudistukset ovat ”heikennyksiä” Purra kuitenkin huomauttaa, että jo hallituksen tämän vuoden toimien vaikutuksien seurauksena palkansaajan ostovoima paranee, eli työstä jää käteen enemmän rahaa.
Työmarkkinoiden nuppilukuun hallituksen toimien vaikutukset ovat huimat, sillä eduskunnalle annettujen lakiesitysten arvioidut työllisyysvaikutukset ovat noin 74 000 työllistä ja ne vahvistavat julkista taloutta noin 1,7 miljardilla eurolla.
Jopa puolella Suomen kotitalouksista käytettävissä olevat tulot jopa kasvavat.
– Yli 30 prosentilla tulot pysyvät jokseenkin samana. 14 prosentilla tulot laskevat hieman. En siis puhuisi mistään romahduksesta, Purra sanoo.
Työtä ja yrittämistä ei veroteta enempää
Lähtökohta hallituksen pian alkavaa kevään kehysriihtä ajatellen on haastava. Valtion alijäämä kuluvalta vuodelta on todennäköisesti yli 12 miljardia euroa, joten sopeutuksia talouteen on tehtävä runsaasti.
– Säästöryhmä kokoontuu jo säännöllisesti pyrkien löytämään aihioita, joista hallitus päättää. Uusien sopeutustoimien mittaluokka on merkittävä. Mennään menoleikkaukset edellä, mutta puhutaan myös veronkorotuksista. Tilanne on hyvin hankala, mutta maaliin on päästävä. Meidän on saavutettava paitsi oman hallitusohjelmamme tavoitteet alijäämästä ja velasta, myös vältettävä joutumasta EU:n alijäämämenettelyyn.
Uusista toimista päätettäessä kuitenkin kunnioitetaan jo viime kesänä sovitun hallitusohjelman pääperiaatteita, Purra sanoo.
– En usko, että hallitus päätyy esimerkiksi kiristämään työn tai yrittämisen verotusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työllisyysvaikutukset lakkoilu verrokkimaat työ ja yrittäminen rakenteelliset uudistukset valtiontalous Työmarkkinat Riikka Purra Alijäämä Hallitusohjelma Ay-liike Velkaantuminen Kehysriihi verotus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS keskustalle: Eikö farssimainen sote-uudistus, Suomelle epäedullinen EU-elpymispaketti ja punavihreän politiikan pokkurointi ole ollut teidän siunaamaa politiikkaa?

Valtiolla on kroonisesti liikaa menoja ja tehtäviä – niitä on pakko leikata – Purra: Miksi tämän kuuleminen on joillekin niin kauhean kivuliasta?

Oppositiolla heikot eväät julkisen talouden pelastamiseksi: Keskusta ja SDP tarjoavat tyhjää, vihreät haluaa leikata eläkeläisiltä

Elinkeinoministeri Rydman vaatii ay-johtajia kantamaan vastuuta: ”Eniten poliittisista lakoista kärsivät työntekijät”

Emeritusprofessori Matti Virén arvostelee ay-liikkeen kiihkoilua: Lakkoilu on hullua puuhaa – ”Talous on kuralla ja kasvunäkymät nollassa”

SAK:n lakkouholle ei näy loppua – elinkeinoministeri Rydman kiirehtisi lakkoja rajoittavien lakien saamista voimaan: ”Liitot toimivat vastuuttomasti”

Päivän pointti: Ay-liike edustaa enää vain osaa palkansaajista – yleinen työttömyyskassa kasvoi jo Suomen suurimmaksi, keskusjärjestö SAK vähitellen kutistuu

Lakkoihin kyllästyneen kansalaisen viesti Purralle – haluaisi tehdä töitä: ”Kun tilaisuus tulee, eroamme Teollisuusliitosta”

Terveisiä naapurilta: Suomen PK-valtaisille työmarkkinoille sopisi Tanskan menestysmalli – joustavuus ja riittävä muutosturva onnistumisen takana
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.