STX haki viime vuoden lopulla 50 miljoonan euron markkinaehtoista käyttöpääomalainaa loistoristeilijän rakentamista varten, mutta hallitus eväsi sen. Tämä käsittämätön päätös heijastuu nyt suoraan Rauman telakalle, sanoo perussuomalaisten työmies Matti Putkonen Perussuomalaisen verkkotoimitukselle.

– Mikäli hallitus olisi myöntänyt Suomen lakien ja EU-säännösten salliman lainan, olisi täystyöllisyys Turun telakalla tosiasia. Rauma olisi saanut kahden laivan suurtilauksen, mutta nyt tilaus meni Turkuun ja Raumalle jäi luu käteen, Putkonen toteaa.

Lainalla olisi Putkosen mukaan varmistettu kahden telakan täystyöllisyys moneksi vuodeksi. Telakat olisivat tulouttaneet valtiolle verorahoina huomattavasti lainamäärää suuremman summan jo nyt kuin sen, jota hallitus pidättäytyi myöntämästä. Ja todennäköisesti myös laina olisi maksettu takaisin.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka pitkävaikutteisia ovat hallituksen kummalliset, kielteiset päätökset. Risteilijä- ja lauttatilauksilla oltaisiin voitu varmistaa molempien telakoiden työllisyys. Mutta toisin kävi.

– Rauman allas on nyt tyhjä. Toivottavasti vihdoinkin Metallityöväenliitossa ja Ammattiliitto Pro:ssa herätään aloittamaan sellaiset toimenpiteet, joilla hallituksen tämänkaltaiset ”rakenneuudistukset” voidaan jatkossa evätä, Putkonen vetoaa.

Veli-Pekka Leskelä