Ranskassa on mellakoitu nyt kolme viikonloppua putkeen. Sosiaalisessa mediassa järjestetyt protestit ovat peräisin presidentti Emmanuel Macronin bensiiniveron korotuksista, joita hän perusteli ilmastonmuutoksella. Ranskan hallitus haluaa saada riehumisen kuriin ja hallituksen tiedottaja väläyttää jo hätätilaa hillitäkseen väkivaltaisia protesteja. Maan sisäministeriö kielsi kuitenkin hätätilahuhut maanantaina.

Protesteja kannatetaan läpi koko Ranskan poliittisen kentän. Macron syyttää protesteista vain poliittisia kilpailijoitaan. 70 prosenttia ranskalaisista kannattaa ”keltaliivien” protesteja lauantain rettelöinninkin jälkeen.

Mielenilmaukset ovat olleet spontaaneita, ja niitä on leimannut selkeän järjestäjän puute. Järjestäjän puuttuminen tarkoittaa samalla sitä, ettei Ranskan hallitus oikein osaa neuvotella toimistaan minkään toisen osapuolen kanssa. Protestien laaja kannatus ja vastaosapuolen uupuminen pakotti hallituksen keskustelemaan oppositiopuolueiden kanssa siitä, miten protestien kanssa tulisi toimia.

Hallituksen ahdinko onkin nyt huomattava. Tasavaltalaispuolue ehdottaa kansanäänestystä Macronin ilmasto-ohjelmasta, mihin bensiiniveron korotuskin kuuluu. Politiikan eri laidoilta vaaditaan ennenaikaisia vaaleja.

Bensiiniveron korotus katkaisi kamelin selän

Macron on puolustellut bensiiniveron korotuksia ilmaston lämpenemisen vastaisilla toimilla. Hän haluaa siten ohjata ranskalaisia käyttämään vähemmän kuluttavia autoja. Macron on myös luvannut tarkistaa verotasoa raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan mukaan.

Bensiinivero ei yksin ole saanut ranskalaisia barrikadeille. Bensaprotesteina alkanut liike on muuttunut yleiseksi tyytymättömyydeksi elinkustannusten kohoamista vastaan. Macronin suosio on ollut pitkään hyvin alhainen.

Viime lauantain mellakoissa on yli sata loukkaantunutta. Protestoijat riehuivat muun muassa Riemukaaren liepeillä. Maan sisäministeriön mukaan mellakoissa on sytytetty kuusi rakennusta tuleen.

Ranskan viranomaiset ovat yrittäneet taltuttaa mellakoita tainnutuskranaateilla, kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Mellakat levisivät myös Brysseliin

Ranskan mellakoita kopioitiin perjantaina Belgian pääkaupungissa Brysselissä. Mellakoitsijat heittivät muun muassa kiviä pääministeri Charles Michelin toimistoa kohti.

Poliisi vastasi käyttämällä kyynelkaasua ja vesitykkejä hajoittaakseen mellakan.

Belgian mellakoissa on vaadittu pääministerin eroa. Ranskan mellakoissa erovaatimus on esitetty Macronille.

Henri Alakylä