Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ottaa kantaa median ja asiantuntijoiden raivoisan hypetykseen Hillary Clintonin puolesta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

– Tiedotusvälineet niin kotimaassa kuin Amerikassakin ennustivat Clintonin voittoa aina vaalipäivän ääntenlaskuun saakka. Trump voitti kuitenkin selvällä valitsijamiesten enemmistöllä. Pieleen meni ja rajusti! Taitaa valtamedioiden kristallipallot olla rikki ja asiantuntijoilla pallot hukassa! Ronkainen toteaa.

Kuka uskoo enää gallupeihin?

Ronkainen kysyy blogissaan, kuka uskoo enää gallupeihin, kun niiden paikkansapitävyys on ollut vaaleista toiseen yhtä tyhjän kanssa.

– Onko gallupeilla tarkoituskaan enää mitata mielipiteitä vai ohjaako media kansaa kannattamaan tiettyjä ehdokkaita? Mikäli tämä on ollut tarkoitus, se on epäonnistunut surkeasti. MTV:n uutispäällikkö Jussi Kärki kommentoi oivallisesti, että median tehtävä on kertoa mitä se tietää eikä sitä, mitä se toivoo kansan ajattelevan.

Äänestäjät näkevät median läpi

Ronkainen muistuttaa, että media aliarvioi perussuomalaisten kannatusta eduskuntavaaleissa 2011 ja 2015. Samoin kävi Brexitin.

– Sen kannattajia suomittiin ennen vaaleja ja ennusteita seurauksista kuunnellessa mieleen tuli lähinnä heinäsirkkaparvimaisten vitsausten sarja. Siitä huolimatta briteillä pyyhkii hyvin. Samoin EU-erosta seuraisi Suomelle suunnilleen mereen vajoaminen, mikäli median valokeilaan marssittamia asiantuntijoita on uskominen.

– Toisaalta voi olla, että median toimet ohjaavat äänestäjiä päinvastaiseen suuntaan. Ihmiset eivät pidä siitä, että heille kerrotaan keitä tai mitä heidän pitäisi äänestää.

Vähättelyä ”väärästä” mielipiteestä

Ronkaisen mielestä ihmiset eivät välttämättä halua kertoa kantaansa mielipidemittauksissa, koska media pyrkii helposti leimaamaan ja vähättelemään ”väärän” mielipiteen omaavia.

– Ihmiset eivät kuitenkaan ole tyhmiä ja median on turha syöttää pajunköyttä vaalien edellä. Kansa ei voi äänestää väärin – ja se osoittaa mieltään vaaliuurnilla. Kansa tietää gallupeja paremmin, ja jos gallupit jatkavat näin virheellisellä linjalla, voi kannatusarviot jatkossa jättää sammakkoprofessoreille ja ennustajaeukoille.

SUOMEN UUTISET