Jos poliisi löytää jengiläiseltä aseen, jonka piippu on katkaistu, jossa on äänenvaimennin tai lasertähtäin, kyseessä on törkeä ampuma-aserikos. Samoin, jos rikollisten käyttämistä tiloista tai kulkuneuvoista löytyy aseita, kyseessä on törkeä rikos. Rangaistuksia ehdotetaan kovennettaviksi siten, että törkeästä ampuma-aserikoksesta tai räjähteiden hallussapidosta voi saada maksimissaan seitsemän vuotta linnaa.

– Nuorten rikollisten törkeä väkivalta kaduilla on eräs aikamme suurimmista yhteiskunnallisista ongelmista, sanoi demareita edustava sisäministeri Mikael Damberg jengirikollisuuden vähentämistä käsittelevän tutkimuksen tiedotustilaisuudessa.

Aseiden saatavuutta vaikeutettava

Ministeri muistutti sunnuntain ampumisista, joissa kolmessa eri paikassa kuoli kaksi nuorta miestä.

– Se mitä näimme nyt tapahtuvan, ei koskaan saa muuttua normaalitilaksi, ministeri vakuutteli. Hänen mukaansa keskeisin keino ampumisten vähentämiseksi on vaikeuttaa aseiden saatavuutta. Niinpä tullille on saatava keinot selvittää tarkemmin maahan saapuvien pakettien sisältö ja tarpeen tullen pysäyttää lähetykset.

Hovioikeudenneuvos Kazimir Åberg, joka oli tehnyt selvityksen keinoista jengirikollisuuden vähentämiseksi, kertoi lukuisista keinoista puuttua aseiden saatavuuteen ja hallussapitoon. Åberg korosti erityisesti sitä, että jos ase on selvästi muunneltu tai varustettu siten, että se on tarkoitettu rikolliseen käyttöön, kyseessä on törkeä rikos. Valtio ei siis ole puuttumassa metsästysaseiden saatavuuteen tai hallussapitoon.

Rikollisen aseen tunnusmerkit

– Tarkoitamme sitä, että jos aseessa on äänenvaimennin tai lasertähtäin ja sen piippu on katkaistu, kyseessä on rikolliseen käyttöön tarkoitettu ase, Åberg tarkensi. Sama koskee hänen mukaansa viriteltyjä pienoispistooleita.

Jos laiton ase löytyy rikollisten käyttämästä asunnosta tai ajoneuvosta, kyse on silloinkin törkeästä rikoksesta. Selvityksessä ehdotetaan myös törkeistä ampuma-aserikoksista tai räjähteiden hallussapidosta annettavien rangaistusten koventamista, kertoo Aftonbladet.

– Ehdotamme, että rangaistus laittomien aseiden tai räjähteiden hallussapidosta nostetaan 7 vuodeksi vankeutta, sanoo selvityksen tekijä.

Jengirikoksista tuplarangaistukset

Kokoomuksen valtiopäiväedustaja Johan Forssel piti ensikuulemalta selvitysryhmän ehdotuksia hyvinä, mutta riittämättöminä. Ne eivät pitemmällä tähtäimellä tehoa jengirikollisuuteen, eikä niiden avulla saada aseita ja räjähteitä pois kaduilta.

– Meillä on tässä ja nyt käsissämme todellinen yhteiskunnan uskottavuuskriisi ja siihen tehoaa vain se, että jengien tekemistä rikoksista kuten ampumisista, räjäytyksistä ja uhkailusta tuomitaan aina tuplarangaistus. Kuolemanvaaralliset henkilöt on saatava pois kaduilta, vaatii Johan Forssel.

Suomen Uutiset