Welt am Sonntag-lehden käsiinsä saamat salaiset asiapaperit paljastavat, että vuonna 2015 Saksalla ei olisi ollut mitään lainsäädännöllisiä esteitä kieltää turvapaikanhakijoiden maahantulo.

Syksyllä 2015 Saksan ylin johto laati suunnitelmia Saksan ulkorajan suojaamiseksi massasiirtolaisuudelta. Suunnitelmien perusteeksi laadittiin useita ei-julkisia selvityksiä. Welt am Sonntagin -lehden toimitus on saanut yhden tällaisen haltuunsa. Sisäministeriön selvityksen otsikko on ”Saksan rajoilla turvapaikkaa hakevien käännyttämisen mahdollisuus”. Selvityksessä käsiteltiin muunmuassa Itävallan kautta Saksan rajalle saapuneiden mahdollista käännyttämistä.

Laittoman maahanmuuton tutkimuslaitos GASIM teki myös luottamuksellisen analyysin Balkanin reitin varrella olevien rajojen sulkemisen vaikutuksista.

Kaikki muistavat vielä, miten kävi. Saksa piti rajansa auki, toivotti kaikki syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleiksi ja lakkasi yksipuolisesti noudattamasta Dublin-sopimusta, jonka mukaan turvapaikkaa on haettava ensimmäisessä turvallisessa Euroopan maassa. Monet muut maat, Suomi mukaanlukien, seurasi päätöstä, jolloin turvapaikan hakeminen vapaavalintaisesti mistä tahansa EU-jäsenmaasta tuli mahdolliseksi.

Saksassa FDP-puolueen puheenjohtaja Christian Lindner vaatii nyt kattavan selvityksen tekemistä vuoden 2015 tapahtumista. Lindnerin mielestä tuoreet paljastukset asettavat liittokansleri Angela Merkelin johtaman hallituksen toimintatavat kiusalliseen valoon. Maan kannalta keskeisen asiankäsittely ja päättäminen suljettujen ovien takana on Lindnerin mielestä väärin: normaalin rajakäytännön ja pakolaiskiintiöiden ohi ja yli tapahtuvat asiat olisi pitänyt käsitellä julkisesti ja parlamentissa.

Myös vasemmiston Oskar Lafontaine on Welt am Sonntagin mukaan selvityksen kannalla, jos ei muuten, niin vuoden 2015 virheiden välttämiseksi jatkossa. Hänkin arvostelee parlamentin ja osavaltioiden ohittamista hallituksen päätöksenteon yhteydessä.

Selvityksen tekemistä vastustaa sosialidemokraattien Boris Pistorius. Hänen mukaansa kyseessä oli lopulta liittovaltion hallituksen poliittinen päätös, eikä vanhojen kaiveleminen enää mitään auta. Pistoriuksen mielestä kaikkien puolueiden oppositiota myöten pitäisi käyttää aikansa hyödyllisemmin ja kehittää maahanmuuttorauhaa.

Suomen Uutiset kertasi viime viikolla saksalaisen taloustieteilijä Hans-Werner Sinnin listaamat Merkelin kuusi ajatusvirhettä. Niiden viesti on sama kuin Welt am Sonntagin -lehdellä – tulijat olisi voitu käännyttää.

SUOMEN UUTISET