Kohuttu dokumentti turvapaikanhakijakriisin Seinäjoella aiheuttamista seurauksista ei kelpaa Ylelle vieläkään. Nyt dokumentti on lähdössä elokuvateatterilevitykseen. Yksi päärahoittajista eli Suomen elokuvasäätiö sen sijaan on jo hyväksynyt dokumentin leikkausversion, vaikka Yle ei sitä kelpuuttanut. Asiasta kertoi Iltalehti.

Seinäjoen arabikevät kertoo syksyllä 2015 alkaneesta turvapaikanhakijakriisistä kolmen eri näkökulman kautta: irakilaisen turvapaikanhakijan, vastaanottokeskuksen johtajan ja paikallisen maahanmuuttokriittisen aktivistin tarinat kohtaavat.

Ohjaaja Matti Reinikka kuvaajineen seurasi Seinäjoen vastaanottokeskuksen elämää peräti kolmen vuoden ajan. Raakamateriaalia turvapaikanhakijoiden arjesta kertyi valtava määrä. Ohjaajan leikkausversio ei kuitenkaan kelvannut Ylelle. Matti Reinikkaa haastatellut Iltalehti kertoo, että Ylen tuottaja Erkko Lyytisen mielestä leikkausversiossa painottuivat islamofobiset näkökulmat.

Maahanmuuttokriitikon ja ex-muslimien osuudet liikaa

Iltalehden mukaan Reinikka oli saanut Yleltä viiden kohdan listan poistoista tai lyhennyksistä, mutta ohjaaja ei halunnut taipua. Reinikan mukaan Yle olisi tahtonut erityisesti leikata paikallisen aktivistin Antti-Jussi Hirsimäen osuuksia.

Neuvottelujen jälkeen Ylen vaatimien poistojen listalle jäivät yhä kohtaukset, joissa kaksi entistä muslimia kertovat kokemuksistaan.

Dokumentin kovimmat islamia kritisoineet lausunnot tulevatkin juuri näiltä ex-muslimeilta. Seinäjoen vastaanottokeskuksen johtajan kanssa jutellut Mohammad-niminen mies on niin tympääntynyt islamiin, että pitää jopa omaa nimeään ”pahana nimenä”. Dokumentissa kuvataan myös Mona Walterin vierailua Suomessa. Tiukkasanaisena islamkriitikkona tunnettu somalinainen elää jatkuvassa hengenvaarassa islamista eroamisensa vuoksi. Suomen Uutiset haastatteli häntä 2016.

Ohjaajan mukaan Yle kommentoi Mona Walterin puheita raakaleikkausvaiheessa sanoen, että ”ilmeisesti somalitaustainen nainen puhuu levottomia” ja minun ”tulisi leikata islamofobihöpötykset” pois.

Ohjaaja Matti Reinikan mukaan Ylen asenne kiistaan on ollut, että Ylessä riittää lakimiehiä ja että heillä riittää myös aikaa.

Iltalehden mukaan Ylen tuottaja Erkko Lyytinen kiistää ohjaajan esittämät väitteet.

Elokuvateatterilevitykseen

Tuotantoyhtiöllä on oikeus levittää dokumenttia elokuvateattereissa siitä huolimatta, että Ylellä on tv- ja internetoikeudet. Lehdistön ennakkonäytöksen lisäksi dokumentti on jo esitetty Jalasjärvellä Vaasan vaalipiirin vihreiden toimesta.

Seuraavaksi elokuva nähdään teatterissa Kauhavalla. Myös ainakin Turussa, Porissa ja Helsingissä on tulossa erillisnäytökset.

SUOMEN UUTISET