Ihmisoikeuksien puolustajat Hege Storhaug ja Mona Walter vierailivat Suomessa ja puhuivat uutispimentoon jääneistä islamin ongelmista.

– Sinun täytyy kirjoittaa se kirja, Hege!

Näin kannusti nuori pakistanilainen sunninainen norjalaista toimittajaystäväänsä.

– Kuka muu sen voisi kirjoittaa kuin sinä?

Hege Storhaug tiesi tämän toki itsekin. Hän oli ainoa norjalainen toimittaja ja tietokirjailija, jonka hallussa olivat palapelin kaikki palat: hän oli paitsi asunut Pakistanissa ja tutustunut seikkaperäisesti islamiin ja islamilaisten yhteisöjen verkostoihin, hän myös tunsi Norjan todellisuuden maahanmuuttoasioissa.

Mutta palapelin tuhannet pienet palat oli laitettava järjestykseen. Savotta oli niin valtava, että Storhaug oli vältellyt siihen ryhtymistä neljä vuotta. Päässä kuitenkin jyskyttivät pakistanilaisystävän sanat: ”Sinun täytyy!”

Oli helmikuu 2015, kun Hege Storhaug kirjoitti ensimmäisen luvun. Kahdeksan kuukauden päästä se oli valmis: lähes 500-sivuinen tietokirja nimeltään ”Islam – yhdestoista vitsaus”.

Sen jälkeen arvostettu toimittaja sai tuntea olevansa myös Norjan vihatuin nainen.

Faktat islamista olivat liikaa antirasisteille

Perinteinen media ei halunnut antaa huomiota Storhaugin islamia kritisoivalle teokselle. Se oli kova paikka hänelle itselleen eli tavalliselle, rauhaa rakastavalle norjalaisnaiselle.

– Ajattelin kirjaa kirjoittaessani olevani humanismin, järjen ja avoimen demokratian puolella, mutta antirasistit eivät halunneetkaan kuulla tätä tarinaa.

Hege Storhaug sai kimppuunsa poliittisen kentän vasemman laidan, johon hän itsekin oli kuulunut 1990-luvulla kirjoittaessaan kirjoja ja lehtijuttuja lapsi- ja pakkoavioliitoista muslimimaissa. Vielä tuolloin hän oli median mielestä eksoottinen ihmisoikeusjournalisti ja ”hyvä ihminen”, kuten hän itse naurahtaa lakonisesti.

Yhdeksäs tietokirja teki Hege Storhaugista ei-toivotun henkilön, vaikka hän oli kirjoittanut teoksensa täysin vailla poliittista agendaa, keräten itse ensi käden tietoa maahanmuuttajayhteisöistä ja niiden naapurustoista Ranskassa, Ruotsissa ja tietysti Norjassa. Hän oli kuitenkin kirjoittanut ”väärällä tavalla” asioista, joita ei ole tavattu kirjoittaa auki poliittisesti korrektissa Pohjolassa.

Hän oli esimerkiksi sanonut ääneen sen, etteivät 1990-luvun norjalaiset pakkoavioliitot enää olleet yksittäistapauksia, vaan tuhansien tyttöjen kohtaloa.

Lisäksi hän oli kirjassaan osoittanut, ettei totalitaristinen islam ideologiana ja ajatusrakennelmana tuntenut empatiaa tyttöjä ja naisia kohtaan. Islam ei integroitunut Norjaan, koska se ei halunnut integroitua.

Nainen, joka oli vapaampi Somaliassa kuin Ruotsissa

Noin vuosi ennen kuin Storhaugin teos julkaistiin sai ruotsalainen maahanmuuttaja Mona Walter Ruotsin turvallisuuspoliisilta Säpolta tiedon, että hänen on muutettava perheineen toiseen paikkaan.

– Olin järkyttynyt. Luulin ensin, että minä, kolmen lapsen äiti, olin tehnyt jotakin rikollista Ruotsin valtiota kohtaan.

Taustalla oli Walterin nettiin kirjoittama teksti siitä, mitä kaikkea arveluttavaa hän tiesi tapahtuvan Ruotsin muslimiyhteisöissä ja moskeijoissa. Tätä todellisuutta Walter oli yrittänyt epätoivoisesti saada median agendalle jo vuodesta 1998, asuttuaan silloin Ruotsissa neljä vuotta.

– Ketään ei kiinnostanut, Walter huokaa nyt, maaliskuussa 2018.

– Ei mediaa, ei poliitikkoja, ei ketään.

Vasta vuonna 2014 Mona Walter sai kutsun tv-haastatteluun Ruotsin ykköskanavalle. Hänen kohahduttava viestinsä oli se, että hän oli ollut eilispäivän Somaliassa vapaampi kuin nyky-Ruotsissa. Somaliassa somalinaiset saivat pukeutua vapaasti, mutta Ruotsissa heidän piti peittää itsensä ollakseen ”hyviä muslimeja”.

Kun ohjelma oli lähetetty, Walter huomasi joutuneensa silmätikuksi ja painostuksen kohteeksi. Häntä seurattiin. Lopulta hänen osoitteensa päätyi islamistien listalle. Turvallisuuspoliisi siirsi Walterin perheen pois Göteborgista.

Ujouden kulttuuri suojelee muslimien tunteita

Mona Walter ja Hege Storhaug esiintyivät pääsiäisen alla Kiuas Kustannuksen järjestämässä paneelitilaisuudessa Helsingissä. Tapahtuma oli vartioitu kutsuvierastilaisuus, eikä kokoontumispaikkaa kerrottu etukäteen kuin kutsutuille.

Walter ja Storhaug esiintyivät skandinaavisen elegantisti. He eivät kuitenkaan olleet nousseet lavalle puhuakseen mukavista asioista, vaikka molemmat naiset toivoivatkin Walterin sanoin, että ”islam olisi kuin kristinusko ja että meillä olisi kivaa yhdessä”.

Mona Walter kertoi islamistien vaativan itselleen erityiskohtelua länsimaissa.

– Islamisaatio tarkoittaa ”sen muuttamista, mikä on normaalia”.

Walter kertoi ristiriidasta muslimilasten ja ruotsalaislasten kasvatuksessa. Hänen mukaansa ruotsalaislapset oppivat jo varhain, ettei kansallisesta identiteetistä tule olla ylpeä, koska siinä tehtäisiin ero ”meihin ja heihin”, ja sehän olisi rasistista.

– Islamin piirissä lapsille puolestaan monissa koraanikouluissa opetetaan, että te olette parhaita, ja vääräuskoisista tulee orjianne, kunhan pääsette enemmistöksi.

Walter myös ihmetteli ruotsalaista ”ujouden kulttuuria”, joka haluaa jatkuvasti suojella muslimien tunteita.

– En ole koskaan kokenut kivaa islamia, hän sanoi pysäyttävästi.

Hän puhui kuitenkin ideologiasta, eikä suinkaan tarkoittanut, etteikö olisi olemassa ihania, maallistuneita muslimeja: tietysti on.

”Norja ei voi ottaa enää yhtäkään muslimia”

Suomessa on 358 000 maahanmuuttajaa. Muslimeita on ”vähintään 70 000”, joskaan tarkkaa lukumäärää ei tiedetä. Ruotsin muslimiväestön määrä oli puoli miljoonaa jo vuonna 2009. Myös Norjassa muslimeita on jo viitisen prosenttia väestöstä: arviolta 240 000.

Hege Storhaugin mielestä Suomella on silti ”täsmälleen samat ongelmat”.

– Ongelman laajuus on vain pienempi johtuen pienemmistä numeroista.

Storhaug tulkitsee teoksessaan luotettavia kansainvälisiä asennetutkimuksia ja tekee niiden pohjalta johtopäätöksen, että melkein puolet (9 miljoonaa) Euroopan muslimeista on ”törmäyskurssilla vapaamielisten arvojen ja demokratian kanssa”. Fundamentalisteiksi nämä ihmiset tunnistaa siitä, että heidän mukaansa muslimien pitää palata islamin juurille, että on vain yksi pätevä tulkinta Koraanista ja että Koraanin säännöt ovat tärkeämpiä kuin maalliset lait.

Storhaugin mukaan länsimaita ja oman maan kansalaisia tuleekin suojata islamilta siten, ettei fundamentalisteja, kuten jihadisteja, tule ottaa lainkaan vastaan. Norja on hänestä jo ylittänyt kriittisen pisteen, sillä maahanmuutto on ollut nopeampaa kuin maahanmuuttajien kotoutuminen. Siksi maahanmuuttoa on kontrolloitava.

– Norja ei voi ottaa vastaan enää yhtäkään muslimia, elleivät he ole vapautta rakastavia ihmisiä ja hyvinvointivaltiomme tukena jo ensimmäisestä päivästä lähtien, Storhaug painottaa.

– Sama koskee kouluttamattomia. Miksi otimme heitä Norjaan vuosikymmenien ajan? Siinä ei ollut mitään järkeä.

Muslimien osuus Euroopassa kasvaa, vaikka maahanmuutto loppuisi kokonaan. Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos Pew Research Center on arvioinut, että vuonna 2050 noin 10 prosenttia Euroopan väestöstä olisi muslimeja. Suomessa islaminuskoista olisi 190 000 eli 3,4 prosenttia väestöstä.

”Antakaa minun puhua!”

Mona Walter perheineen asuu yhä salatussa osoitteessa ja hänen identiteettinsä on suojattu. Esittämänsä islam-kritiikin sekä erityisesti islaminuskosta luopumisensa takia kuka tahansa muslimi voi tappaa hänet apostaattina sharia-lain suomin oikeuksin.

Mona Walter ei voi siksi vierailla synnyinmaassaan Somaliassa, joka on pahasti islamisoitunut 1990-luvun jälkeen. Hän ei myöskään voi astua kultainen risti kaulassaan islam-yhteisön eteen uudessa kotimaassaan Ruotsissa. Eikä hän voi käyttää sananvapauttaan esteettä, sillä hänen Facebook-tilinsä on jatkuvasti suljettu erilaisten ilmiantojen takia.

– Minua on syytetty vihapuheesta ja islamofobiasta. On sanottu, että minun pitäisi olla hiljaa, koska ruotsidemokraatit hyötyvät siitä, että puhun.

Walterin mukaan media hiljentää kansalaisia. Aloitettuaan opiskelun hän järkyttyi, miten jopa Ruotsin yliopistoissa uudelleenkirjoitetaan historiaa ja romantisoidaan islamia.

Perinteinen media vaikeni Storhaugin kirjasta

Myös Hege Storhaugin mielestä yliopisto on oma imperiuminsa. Tutkijat, media ja poliitikot ovat yhteydessä keskenään. Hartaat muslimit kertovat meille islamista sen, mitä me haluamme kuulla.

– Puolueeton media on lähestulkoon kadonnut. Tarvitsisimme poliitikkoja, jotka toimisivat, mutta kokemukseni mukaan poliitikot hyppivät, jos media käskee heitä hyppimään.

Kun ”Islam – yhdestoista vitsaus” julkaistiin syksyllä 2015, isot mediatalot vaikenivat siitä. Mutta Storhaug ei lannistunut. Hän perusti kirjalleen Facebook-sivun ja alkoi myydä kirjaa itse kuukausi ennen julkaisua. Sana kirjasta levisi laajemmalle, ja tieto teoksen epäreilusta sivuuttamisesta satoi yleisön sympatiana kirjailijan laariin. Moni korkeassa asemassa ollut lukija kiitti kirjailijaa ja kertoi tukevansa tätä, vaikkei asemansa takia voinutkaan ilmaista tukeaan julkisesti.

Median lailla myös muslimiyhteisö oli hiljaa. Hege Storhaug uskoo sen olleen tietoinen strategia.

– He halusivat, että kirja unohtuu.

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana tietokirjaa myytiin peräti 48 000 kappaletta. Väestöön suhteutettuna se vastaisi kolmen miljoonan kirjamyyntiä USA:ssa.

Suomessakin kirjan ensimmäinen painos on jo myyty loppuun.

Islamia ei tulla reformoimaan

”Islam – yhdestoista vitsaus” on paitsi tietoteos islamista myös ajankuva länsimaiden tekopyhyydestä. Vieläkin liian monet tutkijat, toimittajat ja poliitikot vähättelevät ja piilottelevat sosiaalisia ongelmia, joiden keskellä Euroopan muslimit joutuvat elämään maahanmuuttajalähiöissä. Muslimit eivät suinkaan ole vapaita, toisin kuin vähättelijät, vaan tiukasti kontrolloituja imaamien johtamissa yhteisöissään. Suurimmat kärsijät ja alistetut ovat islaminyhteisöiden tyttöjä ja naisia.

Mona Walter ja Hege Storhaug eivät usko islamin uudistuvan, sillä muslimit eivät myönnä ongelmia. Miksi? Koska Mohammed oli täydellinen mies ja Koraani käskee seuraamaan häntä.

– Ei muslimi voi todeta, että Mohammed oli väärässä, paha ihminen, murhaaja ja ensisijaisesti poliittinen johtaja, sanoo Storhaug ja tulee näin sanoessaan havainnollistaakseen sen, miksi islamin perustalle on mahdotonta rakentaa maallista ja moniarvoista yhteiskuntaa.

Lisäksi islam on jo kertaalleen reformoitu 1700-luvulla, jolloin saudit pyrkivät palauttamaan islamin juurilleen. Syntyi wahhabismi, joka on sunni-islamin fundamentalistinen suuntaus. Sen edustajat tuomitsevat uudistukset ja tavoittelevat islamilaista valtiota, joka perustuu islamilaiseen sharia-lakiin.

Tästäkin Storhaug kirjoittaa kirjassaan: äärimmäisestä islamista, joka on levinnyt saudimiljardeilla joka mantereelle. Islamin tarkoitus on edistää islamin ”todellista luonnetta” kaikkialla, jopa läntisissä yliopistoissa.

Muutosta ei saavuteta ilman uhrauksia

Mitä on tapahtunut kirjan julkaisun jälkeen Norjan vihatuimmalle naiselle, joka petti oman laumansa vaatimalla Eurooppaa puolustamaan oman sivistyksenä perusarvoja ja estämään islamilaisen lain rantautumista omalle maaperälleen?

Hege Storhaug sanoo olevansa sama ihminen kuin aina ennenkin.

– En ole muuttanut arvojani. Olen vain päivittänyt todellisuuskäsitykseni.
Kirjaa on jo käännetty monelle kielelle, ja haaveena on valloittaa USA:n kirjamarkkinat. Mutta Norjan media tuskin tulee leppymään, uskoo Storhaug.

– Minä olen oikeassa ja he väärässä, eivätkä he tule myöntämään sitä.

Mona Walter muistuttaa, ettei vapautta ole saavutettu helpoimman kautta, eikä ole olemassa muutosta ilman uhrauksia.

– Jos pelkäämme aukaista suumme, emmekä nyt taistele, menetämme lopulta enemmän kuin vain työmme.

Islamin suhteen naisasianaisten visio on selkeä: oikeuksista on taisteltava ja vapautta puolustettava. Ja koska ongelmat pahenevat päivä päivältä, niihin on puututtava.

Nyt.

Maria Asunta