KOMMENTTI | Jälkipyykki turvapaikanhakijoiden palautuksen yhteydessä maanantaina syntyneen rähinöinnin osalta jatkuu. Kansanedustaja Simon Elo (ps.) muistuttaa Ville Niinistöä (vihr.) oikeusvaltion toimintatavoista.

Totean perustuslakivaliokunnan kollegalleni Ville Niinistölle, että Suomessa noudatetaan lakia ja asetuksia, ei huutavan punaviherkaartin tai muunkaan painostusryhmän vaatimuksia. Olivat he sitten lentokentällä häiritsemässä palautuksia hoitavia viranomaisia tai vaikkapa leiriytyneenä Rautatientorille. Näin lakiin pohjautuen toimii oikeusvaltio ja sivistysmaa.

Vihreiden ajattelun todellinen pihvi tulee Ville Niinistön kirjoittamassa kommentissa. Irakilaisista ja afgaaneista pitäisi antaa tilapäinen oleskelulupa ”kaikille niille, joiden käännyttäminen aiheuttaisi heille vaaraa”. Voin arvata, että vihreiden linjalla tämä kääntyisi muotoon ”kaikille”, sillä kaikki ovat heidän mielestään vaarassa.

Niinistön mukaan ”silloin he voisivat elää normaalia elämää tässä maassa, lapset voisivat jatkaa koulunkäyntiä, vanhemmat kouluttautua ja tehdä työtä, heillä olisi katto pään päällä ja perheitä ei hajotettaisi.” Tämä on virheellistä ajattelua. Turvapaikkaa tai edes tilapäistä oleskelupaa ei pidä antaa siksi, että henkilö voisi elää normaalia elämää tässä maassa tai tehdä esimerkiksi töitä. Turvapaikka myönnetään henkilölle, jonka yksilöllisen Maahanmuuttoviraston käsittelyn jälkeen arvioidaan tarvitsevan suojaa henkilökohtaisen vainon tai vaaran vuoksi. Tämä käsittely tehdään Suomen lakia ja asetuksia sekä kansainvälisiä sitoumuksia kunnioittaen. Siinä ei paina tai vaikuta kenenkään toiveet ”normaalista elämästä”.

Vain ääni ratkaisee. Voimme olla Ville Niinistön kanssa samaa mieltä siitä, että perussuomalaisten hallituskaudella turvapaikkapolitiikka on selvästi tiukentunut. Vaikutuksestamme on muun muassa poistettu mahdollisuus humanitaariseen suojeluun, tiukennettu perheenyhdistämisen vaatimuksi ja tehty palautussopimukset Somalian ja Afganistanin kanssa. Hyvä niin. Jos tätä linjaa kannattaa, täytyy äänestää ja tukea perussuomalaisia.

Simon Elo
Kansanedustaja