Kansanedustaja Jenna Simula on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle käteisen rahan huoltovarmuudesta ja sen saatavuudesta. Muuttunessa turvallisuustilanteessa Suomen on varauduttava entistä paremmin myös erilaisten kyber- ja hybridihyökkäysten lisääntymiseen, joiden kohteena esimerkiksi pankkipalvelut ovat.

Muun muassa Yle uutisoi maaliskuussa, että Ukrainan sodan vuoksi suomalaisten käteisnostot ovat tyhjentäneet pankkiautomaatteja ympäri Suomen. Suomen Pankki on myös kiinnittänyt asiaan huomiota ja suosittelee valtiovarainministeriöön maaliskuussa lähetetyssä lainsäädäntöesityksessään, että Suomi käynnistää käteistä rahaa koskevan sääntelyhankkeen ennen kuin palvelut supistuvat yhteiskunnan kannalta kohtuullisen tason alapuolelle.

– Jos nostotaso säilyy edelleen korkealla tasolla, voi se aiheuttaa ongelmia muun muassa logistiikan ja automaattien täyttöjen organisoinnissa. Käteisen saannin mahdollisuus on kuitenkin myös huoltovarmuuskysymys ja vaatii pitkän tähtäimen suunnitelmallisuutta, jotta kaikkialla Suomessa käteispalvelut, eli nosto- ja talletuspalvelut, saadaan turvattua, toteaa kansanedustaja Jenna Simula.

Häiriöitä esiintyy ajoittain

Kirjallisessa kysymyksessään Simula huomauttaa, että Suomessa on entistä enemmän varauduttava myös erilaisten kyber- ja hybridihyökkäysten lisääntymiseen, joiden kohteena esimerkiksi pankkipalvelut ovat. Vaikka suomalaisten verkkopankkien suojaustaso on vahva, aina aika ajoin esiintyy erilaisia häiriöitä, kuten että tietyn pankin kortilla eivät maksut menekään läpi tai verkkopankkipalvelu on kaatunut.

– Käteinen on ainut maksuväline, jonka käyttö on mahdollista kaikille; sen käyttö ei vaadi mobiililaitteita tai internet-yhteyttä. Kysyn kirjallisessa kysymyksessäni, millaisia lainsäädännöllisiä uudistuksia hallitus aikoo tehdä, että käteisen saannin ja käytön mahdollisuudet eivät vaarannu häiriötilanteissa.

Suomen Uutiset