Stubbin tuulikaappihallitus linkuttaa jo alkumetreillä. Tämä on perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin arvio alkavalle pätkähallitukselle hallituksen esiteltyä ohjelmaansa tiistaina eduskunnalle.

Soinin mukaan Stubbin hallitus perii edeltäjältään velkaisen maan. Jyrki Kataisen (kok.) ministerivuosina Suomi otti velkaa 47 miljardia euroa, kun kansantuote ja työn tuottavuus junnasivat paikallaan.

– Työttömyys kasvoi, vaihtotase kääntyi miinukselle ja kokonaisveroaste nousi, Soini syytti.

Stubb ja seitsemän kääpiötä

Soini löysi uudelle hallitukselle monta luonnehdintaa: pätkä-, mini- ja odotushallitus – Stubbin tuulikaappihallitus.

”Vain Viisas ja Nuhanenä puuttuvat ja Lumikki istuu katsomossa”

– Kokoomus esittelee ministeriaitiosta käsin vaalijoukkueensa. SDP:n rooli on toimia taputtajana ja heiluttaa huiskaa porvareille. Tsemppiä! Ja kivaa oli, kun pääministeri keksi pätkäministereilleen lempinimet. Osuvammat olisivat tosin löytyneet Lumikin seitsemältä kääpiöltä. Vain Viisas ja Nuhanenä puuttuvat ja Lumikki istuu katsomossa, Soini veisteli viitaten Jutta Urpilaiseen (sd.), joka sai lähtöpassit SDP:n johdosta.

Stubbin ja Rinteen kreikkalainen kirjanpito

Soini hämmästeli hallituksen saavutusta: yli miljardin kasvupaketti syntyi rikkomatta kehyksiä ja myymättä valtion omaisuutta. Hallitus korotti kasvupaketin aiotusta 600 miljoonasta 1,1 miljardiin euroon.

”Kuulkaahan nyt, hallitus: veronkorotusten tekemättä jättäminen ei ole verotuksen keventämistä.”

– Melkoinen suoritus! Onko tämä mahdollista? Onko uudella hallituksella kyky luoda rahaa tyhjästä? Ei tietenkään. Kyse on luovasta, kreikkalaistyylisestä kirjanpidosta, Soini sivalsi.

Perussuomalaisten laskelmien mukaan hallituksen kasvupaketti jää todellisuudessa alle 150 miljoonaan. Hallitus julistaa myös verotuksen kevenevän sadoilla miljoonilla. Tarkemmin katsottuna näin ei kuitenkaan tapahdu.

– Hallitus kun on laskenut veronkevennykseksi myös tuloveron inflaatiotarkastuksen tekemisen, vaikka tämä ei ole verotuksen alentamista vaan sen pitämistä ennallaan. Mutta kuulkaahan nyt, hallitus: veronkorotusten tekemättä jättäminen ei ole verotuksen keventämistä, Soini muistutti.

Myöskään windfall-veron poistaminen ei kevennä verotusta nykytasosta. Verohan ei ole vielä edes käytössä. Sinänsä voi hallitusta kiittää tästä ratkaisusta, jota perussuomalaiset esitti useaan kertaan ja kirjasi sen varjobudjettiinsakin.

– Windfall-vero olisi heikentänyt suomalaisen teollisuuden investointihalukkuutta ja kilpailukykyä, Soini sanoi.

Hallitus laskee ansioikseen seuraavankin hallituksen työt

Soinin mukaan hallitus laskee ansiokseen myös seuraavan hallituskauden veromuutokset ja lisäpanostukset unohtaen, että sen kausi loppuu viimeistään ensi keväänä ja silloin on vaalit.

– Kuinka te kehtaatte? Ja kyllähän te kehtaatte! Tämä on vaaliasennossa olevan hallituksen vaaleihin tehty paperi, jossa Altia vaihdetaan Tampereen ratikkakiskoihin!

Indeksileikkauksia ei peruttu

Soini ihmettelee, miksei hallitus perunut eläkeindeksien leikkaamista. Työllisyysrahoja on vähennetty, vaikka maassa on yli 300 000 työtöntä. Hyvä, että lapsilisäleikkausta korjataan edes osittain. Siitä huolimatta lapsiperheiden tukea leikataan noin 70 miljoonalla eurolla, kun indeksijäädytys huomioidaan.

– Vasen käsi antaa ja oikea ottaa.

Myös energiapolitiikan järkeistäminen jää seuraavalle hallitukselle. Venäläinen kivihiilimoguli kerää politiikan hedelmät. Ohjelmasta ei löydy kunnollisia satsauksia kotimaiseen energiaan, Soini moittii.

Veli-Pekka Leskelä