Suomen Pankin (SP) entinen johtaja Heikki Koskenkylä varoittaa, että Suomella on edessään pitkällisiä oikeudenkäyntejä Kreikan vakuuksien toimeenpanosta.

Koskenkylä johti pitkään SP:n rahoitusmarkkinaosastoa. Hän seurasi Argentiinan velkasaneerausta ja Yhdysvaltain energiajätti Enronin ja investointipankki Lehman Brothersin kaatumista.

– Velkajärjestelyt johtavat usein pitkiin oikeudenkäynteihin. Sama voisi olla edessä myös Suomella, Koskenkylä toteaa MTV3:n haastattelussa.

Tämä johtuu siitä, että runsaan 900 miljoonan euron varmuustili on kolmannen tahon hallussa ja sen saamisesta päättää lontoolainen oikeusistuin. Mahdollisen vakuuksien laukeamisen kohdalla olisi Koskenkylän mukaan tiukan takana selvittää, kuka saa rahoista jotain rippeitä.

– Kenenkään on turha väittää, että se olisi jotenkin selvä juttu. Siitä on niin monta esimerkkiä – Argentiinan tapaus ja monta muuta.

Hän pitää selvänä, ettei Suomella ole perinteisiä vakuuksia, vain epämääräinen koronvaihtosopimus. Vakuudet perustuvat pääasiassa tuleviin tuotto-odotuksiin, joista ei ole mitään varmuutta.

Velkasaneerauksia tulee

Koskenkylä pitää velkasaneerauksia väistämättöminä.

– Tämä nykyinen rakenne on kestämätön. Ja se tarkoittaa sitä, että heikoimmat pitäisi heittää ulos ja osa ottaa velkasaneeraukseen eli velkojen leikkaukseen. IMF on ollut jo pitempään sitä mieltä, Koskenkylä toteaa. Muuten järjestelmä kaatuu niiden maiden päälle, jotka pystyvät rahoittamaan järjestelmää.

Koskenkylä esittää harkittavaksi jopa eroa eurosta.

Financial Times pitää vakuussopimusta turhana

Financial Timesin Alphaville-blogi nälvii taas Suomen Kreikka-takuita. Suomen valtiovarainministeriön selitykset sopimusten oivallisuudesta eivät lehteä vakuuta. Blogin mukaan VM vähättelee todennäköisintä arviota eli EU:n päätöstä Kreikan velkaehtojen keventämisestä. Tämä veisi vakuuksilta pohjan pois. Alphavillen mukaan Suomella ei ole mahdollisuutta estää velkojen leikkausta, toisin kuin VM:n valtiosihteeri Martti Hetemäki on väittänyt

– Suomen Kreikka-”vakuuksien” ilmeinen hyödyttömyys on kaiken kaikkiaan hyvin kiusallista ja tällä hetkellä hirvittävän julkistakin”, Alphaville kirjoittaa.

ps verkkotoimitus