Suomessa ja somessa on viime päivinä keskusteltu siitä, kenellä on oikeus osallistua kirjamessuille. Helsingin kirjamessut päätti kieltää kirjailija Timo Hännikäisen pyörittämää Kiuas-kustantamoa osallistumasta Helsingin kirjamessuille. Maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa kaikki on toisin. Järjestäjät korostavat, että kaikki aatteet ja kustantamot ovat tervetulleita messuille.

Viime vuoden messuille osallistunut Antaios-kustantamo herätti huomiota, koska sen vetäjä Götz Kubitschek on leimattu äärioikeistolaiseksi. Kubitschek on osallistunut muun muassa Pegidan ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen järjestämiin tilaisuuksiin puhujana.

Frankfurtin messujärjestäjät: ”Sensuuri ei ole vaihtoehto”

Reuters kertoo, että Kubitschekin kustantamon ständin edessä järjestettiin viime vuonna hiljaisia mielenilmauksia, mutta kustantamon annettiin joka tapauksessa osallistua messuille.

Kaikki protestit Antaios-kustantamoa vastaan eivät olleet hiljaisia. Suomen Uutiset kertoi viime vuonna vasemmistolaisista, jotka häiritsivät älämölöllään kustantamon keskustelutilaisuutta. Poliisi kuitenkin laittoi vasemmistolaiset kuriin.

– Kiellot ja sensuuri eivät ole meidän mielestämme vaihtoehto, kertoo Frankfurtin kirjamessujen johtaja Jürgen Boos Reutersille. Ajatukset eivät katoa sillä, että hankkiudut eroon niiden kirjoittajasta.

Myös Frankfurtissa toimivan Anne Frank -koulutuskeskuksen johtaja Meron Mendel vastustaa erilaisten mielipiteiden poissulkemista.

– On tärkeätä, että heidät päästetään messuille. Me kannatamme mielipiteenvapautta, eikä sitä pidä soveltaa valikoiden, Mendel sanoo.

Deutsche Welle puolestaan kertoo, että tänä vuonna Frankfurtin kirjamessut ovat poliittisemmat kuin koskaan, ja pitää sitä hyvänä asiana.

Vihavainen Helsingin Kirjamessuista: ”idioottimaisuudessaan kauhistuttavaa”

Suomessa sivistyneistön edustajat ovat olleet melko hiljaa Hännikäisen Kiuas-kustantamoon kohdistuneesta syrjinnästä. Lähes ainoa asian esille ottanut taitaa olla Helsingin yliopiston emeritusprofessori Timo Vihavainen, jonka mielestä ”tässä on nyt kokonaan hylätty länsimaisen vapauskäsityksen keskeiset ideat ja sillä vieläpä ylpeillään”.

– Selittelyt, joiden mukaan Kiuas-kustantamon linja ei seuraa kirjamessujen arvoja, ovat idioottimaisuudessaan kauhistuttavia, Vihavainen kirjoittaa.

Vihavainen korostaa, että Kiuas julkaisee paljon sekä ajankohtaisen keskustelun kannalta relevantteja klassikoita että myös tuoreempia puheenvuoroja, joista hän haluaa erityisesti mainita hiljattain julkaistun norjalaisen bestsellerin, ’Islam – Yhdestoista vitsaus’.

Vihavaisen mukaan kieltolinja on pitkä ja liukas tie.

– Kukas se sanoikaan, että totalitaarinen yhteiskunta on samanlainen kuin tavallinen porvarillinen yhteiskuntakin. Siitä puuttuvat vain kansalaisvapaudet, Vihavainen kiteyttää.

SUOMEN UUTISET