Rikollisjengien aseelliset välienselvittelyt jatkuvat Ruotsissa entiseen malliin. Poliisin mukaan näin tulee jatkumaan vielä vuosia. Koston kierre ei katkea, sillä kasvojaan ei jengipiireissä saa menettää, kertoo Svenska Dagbladet.

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna poliisi sai hälytystehtävän Rinkebyn ongelmalähiöön Tukholmassa. Kerrostalon rapusta löytyi vaikeasti haavoittunut mies, joka kuoli ampumapaikalle. Ketään ei ole pidätetty teosta epäiltynä, mutta poliisi epäilee surman olevan yhteyksissä jengiväkivaltaan.

Lauantain murha oli seitsemäs ampuma-aseella tehty ja kuolemaan johtanut veriteko Ruotsissa vuonna 2022. Uhrien määrässä menevät vielä edelle joulukuu 2019, jolloin luoteihin kuoli 10 ihmistä ja viime vuoden touko- ja kesäkuut, jolloin ammuttiin hengiltä 9 henkilöä.

– Tilanne on hälyttävä – ja sitä se on ollut jo monta vuotta, toteaa rikoskomisario Gunnar Appelgren Svenska Dagbladetin haastattelussa.

Koston kierre ei katkea

– Jos kolmea ammutaan ja yksi kuolee, niin kaksi jää jäljelle hautomaan kostoa. Kasvojaan ei saa menettää, se on logiikka kyseisissä piireissä. Vaikka kuinka laittaisimme väkeä kaduille, niin koston kierrettä on vaikea katkaista.

Poliisi on onnistunut puhelinsalauksen murtamisen (EncroChat, SkyECC, ANOM) myötä pistämään jengirikollisia telkien taakse mutta virkavallan näkemys lähitulevaisuudesta on lohduton:

– Heidät voi saada tuomiolle vakavista huume- tai ampuma-aserikoksista, vaikka yhteyttä itse murhiin ei pystyttäisikään osoittamaan. Meidän on myös yritettävä vähentää jengien rekrytointeja. Mutta varmasti menee viidestä kymmeneen vuotta, ennen kuin tilastoissa näkyy positiivista kehitystä, arvelee Gunnar Appelgren

Ruotsissa on polisin mukaan ammuskeltu viimeisen kolmen vuoden aikana lähes päivittäin. Luoteihin on kuollut luokkaa 50 ja niistä haavoittunut noin 120 ihmistä vuosittain.

SUOMEN UUTISET