Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ehdottaa kovempia toimia myymälävarkauksien saamiseksi hallintaan. Tavio tahtoo lisätä poliisin toimivaltaa viedä näpistyksestä kiinni jäänyt suoraan putkaan yöksi.

Nykyään näpistelijä voidaan viedä putkaan vain, jos henkilöllisyys on epäselvä, tekijä on voimakkaasti päihtynyt tai jos sama tekijä jää useamman kerran kiinni samana päivänä. Putkareissun kynnystä tulee Ville Tavion mielestä tuntuvasti madaltaa.

Aiheesta kirjallisen kysymyksen jättänyt Tavio katsoo, että sarjanäpistelijöillä ei ole nykyisin riittävää pelotetta lopettaa varastamista. Nykylain mukaan näpistelijä voi uusia tekonsa joutumatta käytännössä kohtaamaan seurauksia. Vasta seitsemäs samankaltaisesta teosta johtuva sakko voi johtaa sakonmuuntorangaistukseen.

Vapaudenmenetys peloitteeksi

Tavio pitää ongelmallisena, että näpistys on muodostumassa rikostyypiksi, joka jää usein rankaisematta.

– Sarjanäpistelijöiden joukossa on ihmisiä, joihin ei oikein tehoa muu kuin vapaudenmenetys. Sakot jäävät yleensä maksamatta, joten ne ovat varkaille yhdentekeviä.

– Kauppiaat joutuvat toistuvasti kokemaan uhkaavia tilanteita ja häiriökäyttäytymistä. Jos putkaan joutuisi jo ensimmäisestä näpistyksestä, se toimisi pelotteena ja ehkäisisi osan näpistyksistä, Tavio arvioi.

Kaupan alan toimijoille aiheutuu varkauksista ja näpistyksistä Kaupan liiton mukaan yli 500 miljoonan euron kustannukset joka vuosi.

SUOMEN UUTISET