Suomen kansalainen Ayla Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa. Vankeustuomio on kahden vuoden ja yhden kuukauden pituinen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion mukaan Suomen ulkoministerillä Timo Soinilla (sin.) on nyt tilaisuus osoittaa päättäväisyyttä ja ottaa voimakkaasti kantaa toimittajan vapauden puolesta.

Kertoi Turkin vierailulla omia mielipiteitään

Soini on omassa lausunnossaan tyytynyt toteamaan, että ”journalistisen työn vapauteen ja ilmaisunvapauteen liittyy Turkissa huolestuttavia piirteitä”. Tavion mielestä Soinin puheet kiertävät ongelmaa ponnettomasti puuttumatta varsinaiseen asiaan.

– Kun Soini vieraili Turkissa alkuvuodesta, hän puhui Turkin EU-jäsenyyden puolesta ja sanoi Suomen ja Turkin jakavan samat arvot. Tämä ei Tavion mukaan ollut Suomen hallituksen virallinen linja, vaan Soinin oma mielipide.

– On outoa, ettei ulkoministeri puolusta voimakkaasti kansalaisen vapautta, kun kyseessä on lehdistönvapauteen liittyvä asia, josta voi tulla jopa kansainvälinen ennakkotapaus EU:n ja Turkin välillä, Tavio sanoo.

SUOMEN UUTISET