Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ihmettelee kovin sanoin Suomen ministereiden haluttomuutta kommentoida Katalonian tilannetta. Ryhmä syyttää hallitusta tekopyhyydestä.

Käsittämättömiä lausuntoja

Hallituksen riveistä asiaa on kommentoinut muun muassa keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen, joka sanoi, että kumiluodit ovat hyväksyttävyyden äärirajoilla. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) puolestaan kertoi, että myös katalaanit käyttäytyivät väkivaltaisesti poliisia kohtaan.

– Nämä ovat käsittämättömiä lausuntoja. Väkivalta tuomitaan juuri ja juuri, mutta demokratian estämiseen ei ole kanttia puuttua. Väkivalta rauhanomaisia äänestäjiä kohtaan tuntuu olevan hallituksen mielestä jokaisen maan oma asia, eduskuntaryhmä toteaa.

Virkavalta pieksee viattomia äänestäjiä

Eduskuntaryhmän mukaan Katalonian tilanne on merkki EU:n epädemokraattisesta järjestelmästä.

– EU:n jäsenvaltion virkavalta pieksee viattomia äänestäjiä. Samaan aikaan jäsenmaat – mukaan lukien Suomi – levittelevät käsiään. Tämä on häikäilemätöntä tekopyhyyttä, joka todistaa EU:n hyödyttömyyden demokratian välittäjänä, ryhmä jyrähtää.

Päättäjät unohtaneet historian

Eduskuntaryhmä huomauttaa lisäksi, ettei Suomen itsenäisyyskään ollut läpihuutojuttu.

– Satavuotiaan Suomen juhlavuonna ovat päättäjämme häpeällisesti unohtaneet historian ja itsenäisten kansojen oikeuden tulla kuulluksi. Ei Suomessakaan joulukuussa 1917 kyselty bolsevikkien näkemysten perään. Niistä sovittiin myöhemmin, ryhmä muistuttaa.

Espanjan hallituksen toimet tuomittava

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä sanoo tuomitsevansa jyrkästi Espanjan hallituksen ja virkavallan toimet katalaaneja vastaan. Ryhmä huomauttaa, että jokaisella kansalla on oltava oikeus rauhanomaiseen äänestykseen ja neuvotteluihin.

– Suomen hallituksen on syytä näyttää esimerkkiä ja tuomita äänestyksen väkivaltainen estäminen.

SUOMEN UUTISET