Turvallisuusasiantuntija Rita Katzin mukaan Isisiä- ja Al Qaidaa kannattavat terroristiryhmät ovat raivostuneet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Jerusalem-päätöksestä. Trump tunnusti äskettäin Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja päätti siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

SITE Intelligence Groupin johtaja Rita Katz kirjoittaa AQAP-, AQIM- ja Al-Shabaab-jihadistiryhmien jakavan kannattajilleen hyökkäyskehotuksia vastauksena Trumpin päätökselle.

Katzin mukaan Jerusalem-päätös on yhdistänyt erillisiä jihadistiryhmiä. Raivon tunne ja nopean reagoinnin tarve yhdistävät tällä hetkellä Isisiä ja Al-Qaidaa tukevia ryhmiä sekä pienempiä toimijoita. Yhteistoiminta on poikkeuksellista, sillä Isis ja Al-Qaida ovat keskenään kilpailijoita.

Katz kertoo, että Isisryhmien viestintäkanavissa on lähetetty useita viestejä, joissa uhataan hyökkäyksillä. Kohteiksi maalataan juutalaisia sekä Yhdysvaltain lähetystöjä. Asialla ovat propagandakuvaston mukaan islamilaisen valtion ”yksinäiset sudet”.

Al-Qaida viestii asiasta kiivasta tahtia – tämä indikoi sitä, että järjestö pitää asiaa hyvin korkealla prioriteetillä. Virallinen Isis ei ole ottanut vielä kantaa Trumpin päätökseen, mutta Katzin mukaan tämä on vain ajan kysymys.

Al-Qaida kutsuu päätöstä ”ristiretkellä olevan Trumpin julkeaksi aggressioksi”. Järjestö kehottaa iskemään sionistien ja ristiretkeläisten tärkeisiin kohteisiin kaikkialla maailmassa.

Trumpin päätös on STT:n mukaan raivostuttanut myös palestiinalaisen Hamas-järjestön lisäksi Irakissa taistelevat, Iranin tukemat puolisotilaalliset joukot.

SUOMEN UUTISET