Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) arvioi USA:n vaalitulosta varovaisen myönteisesti. Hänen mukaansa Donald Trumpin voitto voi parhaimmillaan jopa virkistää Suomen taloutta.

– Uskon ja toivonkin, ettei tule mitään isompia vaikutuksia, Turunen aloitti eduskunnassa ennen torstain kyselytuntia.

– Mutta voihan siinä käydä niin, että jos Venäjän talouspakotteita joiltakin osin puretaan, niin se voi tarkoittaa myös, että Venäjä purkaa vastapakotteita. Ja se voi olla Suomen taloudelle, elintarviketeollisuudelle, rakennusteollisuudelle hyväkin asia, Turunen tuumaili.

Toisaalta vaaraa piilee siinä, miten USA itse vaikuttaa maailmankauppaan.

– Onhan todennäköistä, että vapaakauppasopimukset menevät jäihin. Olen huolissaan siitä, miten saamme jäänmurtajia jenkkimarkkinoille. Sehän voi vaikeutua, Turunen aprikoi.

Jäänmurtaminen on ala, jossa Yhdysvallat on suojellut omaa talouttaan, vaikka on puhunut julkisuudessa vapaakaupan puolesta. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi pari viikkoa sitten arktisessa seminaarissa Helsingin Messukeskuksessa, että USA ei tuo jäänmurtajia ulkomailta, se on suojattu ala. Hän kertoi markkinoineensa suomalaisia jäänmurtajia mm. varapresidentti Al Gorelle sanoen, että Suomi tekee 60 prosenttia maailman jäänmurtajista ja kaikki hyvät.

Soini: USA:n kauppa jo idänkauppaa tärkeämpää

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) korosti varsinaisen kyselytunnin aikana Anne-Maja Henrikssonille (r.), kuinka äärimmäisen tärkeää on, että EU:n ja USA:n kauppa kehittyy suotuisasti tuoreiden presidentinvaalien jälkeenkin.

– USA on meille jo suurempi kauppakumppani kuin Venäjä – ja on erittäin tärkeää turvata se, Soini korosti.

– On tärkeää, etteivät hyvät tuotteemme törmäisi muuriin, joka torjuisi ne epäreilusti. Mutta ollaan huoleti: demokratia toimii USA:ssa, Soini rauhoitteli.

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) vahvisti, että Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi noussut Donald Trump on arvostellut vapaakauppaa lähinnä Aasian suunnalla, Euroopan TTIP-sopimuksesta Trump ei ole sanonut Mykkäsen mukaan mitään. Hän toivoi myös sopimusten etenevän jatkossakin.

– Ei ole syytä nähdä, etteikö kauppa kehittyisi myönteisesti. Toivottavasti suomalaiset yritykset pääsevät pian Yhdysvaltain markkinoille ilman tuplatestauksia ja ilman tulleja, Mykkänen toivoi.

Soini toivoi malttia Trumpista kauhistuneille

SDP:n Tytti Tuppurainen piti huolestuttavana, inspiroisiko Trumpin esimerkki ”pikku-Trumpeja” Euroopassakin, kuten Unkarissa ja Ranskassa. Hän kysyi Soinilta, mitä hän aikoo tehdä EU:ssa estääkseen trumpien terhentymisen. Soini vastasi tähän.

– Jotta ei syntyisi epäselvyyttä: joka maassa päätetään vaalien tulos ja sen mukaan eletään Suomessa, Ranskassa, Tanskassa ja USA:ssa. Se on aivan täysin selvää. Mitä Yhdysvaltain vaalitulokseen tulee, siellä käytiin samaan aikaan myös senaatin ja edustajainhuoneen vaalit. Ja kaikissa republikaanit voittivat. Onhan se kummallista, jos se ei ole demokraattista, Soini ihmetteli.

– Minä kehottaisin varovaisuuteen presidentti Trumpin suhteen: annetaan hänen näyttää kykynsä. En pidä viisaana varsinkaan Suomen ulkoministerinä, että rupeaisimme tuomitsemaan jonkin demokraattisen maan vaalitulosta ennen kuin henkilö on ollut päivääkään virassa, Soini totesi.

Veli-Pekka Leskelä