Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen vaatii hoiva-alan ja terveydenhuollon henkilökuntaa pysyttelemään koronaepidemian aikana kotikaranteenia vastaavissa oloissa vapaa-ajallaan. Tynkkynen jätti perjantaina eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa hän edellyttää hallitukselta toimia määräyksen antamiseksi.

– Koronaepidemia asettaa erityisesti vanhainkodeissa ja vammaisten hoitoyksiköissä asuvien riskiryhmäläisten hengen alttiiksi tälle vaaralliselle virukselle. Meidän tulisi huolehtia siitä, että virus ei pääse leviämään näihin palveluyksiköihin ja jyllätessään aiheuttamaan hirvittäviä seurauksia läheisillemme. Siksi tarvitsemme lisätoimia, joilla kyetään estämään viruksen leviäminen työntekijöiden välityksellä, Sebastian Tynkkynen toteaa.

Potilasmäärien kasvu pahentaa tilannetta

Koronaepidemian aiheuttamat karanteenit asettavat ennennäkemättömän haasteen myös terveydenhuollon työntekijöille. Mikäli suuri osa hoiva-alan ja terveydenhuollon työntekijöistä joutuu asetetuksi karanteeniin työnkin osalta, on alalla seurauksena työvoimapula.

Potilasmäärien kasvu epidemian seurauksena uhkaa pahentaa tilannetta entisestään.

– Hoiva-alalla ja terveydenhuollon parissa työskentelevät ammattilaiset tekevät kriittisen tärkeää työtä. Meidän tulee turvata henkilökunnan riittävyys pahimmassakin mahdollisessa uhkakuvassa. Jos auttavia käsiä ei ole saatavilla koronakriisin kiihtyessä, apua tarvitsevat jäävät oman onnensa nojaan vaille tarvitsemaansa hoitoa. Siihen tilanteeseen ei saa ajautua, Tynkkynen varoittaa.

Huoli kriittisillä aloilla työskentelevän henkilökunnan riittävyydestä on todellinen. Tällä viikolla astui voimaan hallituksen antama asetus työvelvoitteesta. Se antaa valtuudet kutsua työhön koulutuksen saaneita 18-67-vuotiaita terveydenhuollon ammattilaisia.

SUOMEN UUTISET