Jengirikolliset käyttävät huumaavaa lääkettä voidakseen tehdä vakavia rikoksia kuten murhia. Synteettinen opioidi auttaa uskaltamaan enemmän ja tuntemaan vähemmän. Svenska Dagbladet on selvittänyt aineen käyttöä ja sen seurauksia.

Synteettinen opioidi vaikuttaa hermosoluihin selkäytimessä sekä aivoissa ja helpottaa kipua tätä kautta. Sen kuvataan tyynnyttävän tunteita ja hermostuneisuutta sekä lievittävän ahdistusta. Samalla se kohottaa käyttäjän itseluottamusta.

Svenska Dagbladetin haastattelemat poliisit kertovat, että jengirikolliset väärinkäyttävät lääkevalmistetta kyetäkseen tekemään murhien kaltaisia raskaita rikoksia. Usein he vahvistavat aineen vaikutuksia käyttämällä samassa yhteydessä kannabista.

– On melko tavallista, että rikolliset ottavat tämän tyyppisiä huumeita ennen suunniteltua väkivallantekoa, sanoo keskusrikospoliisin tiedusteluyksiön päällikkö Emil Eisersjö.

”Lena” ja ”Moj” tunnetaan lähiöissä

Lääkevalmiste tunnetaan katutasolla nimillä ”Lena” ja ”Moj”. Viime aikoina sen käyttö on lisääntynyt selvästi syrjäytyneiden nuorten piirissä. Lääkettä voi määrätä lääkäri mutta sitä myös salakuljetetaan Ruotsiin: tullin mukaan tabletteja on takavarikoitu 700 000 kappaletta vuodessa.

Synteettisen opioidin määrä pimeillä markkinoilla on tuntematon, mutta se nousee usein esiin jengirikollisuuteen liittyvissä huumerikoksissa ja murhissa. Huumaavaa lääkettä käytetään tiettävästi myös palkkamurhaajien eli ”torpedojen” rekrytoinnin apuna, sillä se kasvattaa rohkeutta ja helpottaa tilapäisesti tunnontuskia.

SUOMEN UUTISET