Perussuomalaiset tekivät jälleen kerran historiaa Suomen politiikassa yli kaksinkertaistamalla edellisten kuntavaalien tuloksen. 12,3 prosentin äänisaaliilla puolue kasvoi kuntavaalien neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Tulos oli toki odotettu, ja voiton makeutta hieman himmensi se, ettei luku ollut aivan niin suuri kuin gallupien perusteella oli odotettu ja toivottu, mutta se ei muuta miksikään sitä tosiseikkaa, että perussuomalaiset on näiden vaalien ainoa todellinen suurvoittaja. Käytännössä kaikki muut puolueet joko hävisivät tai pysyivät vanhoissa lukemissaan.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Bottalla tunnelma oli jännittyneen odottava. Gallupit olivat lupailleet yli viidentoista prosentin, jossain vaiheessa jopa yli seitsemäntoista prosentin kannatusta jota nyt siis ei aivan saavutettu. Sitä on kuitenkin turha murehtia, sillä 12,3 prosentin kannatus on tasan seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2008 kuntavaaleissa. Tällaista nousua ei ole Suomen historiassa milloinkaan ennen nähty.

– Kyllä menon pitää Suomessa muuttua. Äänestäminen on demokraattinen tapa toteuttaa muutos, joka todella on tarpeen Suomessa. Kun kansa on puhunut, siinä ei ole kellään enää mitään sanomista, Timo Soini totesi Ylen haastattelussa.

Nukkuneilla peiliin katsomisen paikka

Mutta miksi vaalitulos jäi niin paljon alle kannatusmittausten perusteella odotetun? Syytä voi hakea ennätyksellisen alhaiseksi jääneestä 58,2 prosentin äänestysprosentista. Eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatusprosentti oli kolmisen prosenttia korkeampi kuin kannatusmittauksissa luvattu, ja jos tilastotieteilijöiden selityksiin on uskominen, tämä johtui siitä, että laskennassa käytetyt korjauskertoimet eivät olleet osanneet ottaa huomioon sitä, että suuri osa nukkuvista oli intoutunut vaaliuurnille äänestämään.

Nyt kävi siis juuri päivastoin. Iso osa äänestäjistä oli jäänyt sohvalle loikoilemaan, eikä perussuomalaisten vielä tätäkin korkeampi kannatus koskaan realisoitunut annetuiksi ääniksi. Nyt onkin jokaisella näissä vaaleissa kotiin jääneillä peiliin katsomisen paikka.

Perussuomalaiset nousi suurimmaksi puolueeksi kahdessa kunnassa, Kihniössä (37 prosenttia) ja Uuraisilla (32,4 prosenttia), molemmat vahvoja perussuomalaisia kuntia, erityisesti jo pitkään ”Suomen perussuomalaisimmaksi kunnaksi” tituleerattu Kihniö, joka säilyttää asemansa näissäkin vaaleissa. Tästä on hyvä ponnistaa kohti seuraavia vaaleja, jotka ovat eurovaalit.

Teksti: Mika Männistö