Vasemmistopoliitikon rikosjutun käsittelyn piti alkaa jo tällä viikolla, mutta käsittely siirrettiin koronatartuntojen vuoksi toukokuulle. Tapauksessa on kyse varsinaissuomalaisen koulun suihkutiloissa tapahtuneesta alaikäisten tyttöjen kuvaamisesta.

Turun kaupungin johtoon vasemmistoliiton riveistä aiemmin pyrkinyttä Sasu Haapasta syytetään raskaista seksuaalirikoksista. Rikosnimikkeitä ovat törkeä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittäminen sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen.

Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa tämän viikon maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, mutta käsittely on koronatartuntojen vuoksi siirretty toukokuun alkuun. Alustavasti jutulle on varattu aikaa yksi käsittelypäivä.

Seitsemäntoista uhria

Tapauksessa on kyse varsinaissuomalaisen koulun suihkutiloissa tapahtuneesta alaikäisten tyttöjen kuvaamisesta. Jutussa syytettynä on Haapasen lisäksi myös toinen henkilö. Poliisi on aiemmin kertonut, että toisen epäillyn hallusta löytyi muutama video ja noin tuhat kuvaa lapsista.

Törkeän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä seuraa rikoslain mukaan vähintään neljän kuukauden ja enintään kuuden vuoden vankeusrangaistus.

Asianomistajia eli uhreja jutussa on 17. Uhrien suojelemiseksi tapauksen julkisuutta rajoitetaan, eli oikeutta tullaan käymään suljetuin ovin, minkä lisäksi myös tuomio perusteluineen tultaneen salaamaan.

Esitutkintamateriaali salattu

Suomen Uutiset pyysi tätä juttua varten taustatiedoiksi jutun esitutkintamateriaalia, mutta poliisin mukaan myös esitutkinta-aineisto on salattu julkisuuslain 24.1 §:n 25 ja 26 kohtien nojalla.

Lainkohtien mukaan asiakirjat, joista ilmenee tietoja henkilön seksuaalisesta käyttäytymisestä ja suuntautumisesta sekä asiakirjat, jotka sisältävät tietoja rikoksen uhrista, jos tiedon antaminen loukkaisi rikoksen uhrin oikeuksia, ovat salassa pidettäviä.

SUOMEN UUTISET