RUOTSI | Veronmaksajien rahaa kanavoidaan maailman suurimman islamilaisen, uskonnollispoliittisen salayhteisön ruotsalaisen haaran rahoittamiseen. Kyseessä on Ruotsin muslimiveljeskunta. Näin todetaan Ruotsin oikeusministeriön alaisen hallintoviranomaisen MSB:n viime vuoden lopulla julkaisemassa raportissa.

Muslimiveljeskunta on maailmanlaajuinen, poliittista islamia edistävä verkosto, joka on voimistunut 2010 alkaneen arabikevään aikana. Useat maat pitävät veljeskuntaa terrorijärjestönä.

Muslimiveljeskunta toimii enemmän tai vähemmän salassa ulkopuolisilta, salaisena rakenteena osana maailmanlaajuista salaseuramaista verkostoa. Se on luonteeltaan enemmän uskonnollispoliittinen veljeskunta kuin perinteinen järjestö tai yhdistys. Muslimiveljeskunnan jäsenyyttä ei paljasteta ulkopuolisille.

Raportin mukaan muslimiveljeskunta pyrkii edustamaan muslimeita Euroopassa tilanteissa, joissa virallinen yhteiskunta tahtoo dialogia muslimiyhteisöjen kanssa. Raportti mainitsee tällaisiksi tilanteiksi mm. terrori-iskujen jälkihoidon. Rooli portinvartijana antaisi muslimiveljeskunnalle myös mahdollisuuden kontrolloida sitä, miten islamia julkisuudessa kuvataan. Se voisi myös esittää väitteitä kaikkien muslimien puolesta.

Vuosien kuluessa Ruotsin muslimiveljeskunta ja sitä lähellä oleva monenkirjava joukko bulvaaninomaisesti toimivia lähiyhteisöjä ovat onnistuneet luomaan määräävän aseman Ruotsin valtion avustuksella toimivana kansalaisyhteiskunnan muslimiosan edustajana.

Ruotsin muslimiveljeskunnalla on ollut hallinnollinen vastuu osastojen rakentamisesta sekä Norjassa että Suomessa. Tanskassa on näistä poiketen ollut oma paikallinen haarayhteisönsä.

Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh uskoo, että Helsingin Kalasatamaan kaavailtu suurmoskeija on muslimiveljeskunnan ajama projekti.

– Vedenpitäviä todisteita on vaikea esittää, sillä muslimiveljeskunta ei jaa jäsenkortteja. Muslimiveljeskunta on maailmanlaajuinen, poliittista islamia ajava verkosto. Heillä on kaikkialla sunni-maailmassa omia moskeijoita ja järjestöjä, sekä vankka tukijajoukko Euroopan muslimeiden parissa, Suomessakin, Salehzadeh kirjoitti.

MATIAS TURKKILA