Prostituutio vilkastuu sveitsiläisessä Davosin alppikylässä, kun maailman eliitti matkustaa vuosittaiseen World Economic Forumin kokoukseen. Seuralaisia varataan samoihin hotelleihin korkean profiilin kokousedustajien kanssa. Seksityöntekijät ovat kertoneet mm. pukeutuvansa bisnestyylisesti sulautuakseen kokousväen joukkoon. Prostituutio ei ole Sveitsissä laitonta, mutta prostituution tilaaminen istuu huonosti maailman parantamiseen tähtäävän tapahtuman imagoon. Viime vuosina World Economic Forumia on arvosteltu ankarasti kaksinaismoralismista ja läpinäkyvyyden puutteesta. Kuluneella viikolla Elon Musk kritisoi foorumia epädemokraattiseksi maailmanhallitukseksi.

Sveitsiläisessä alppikylässä seksityön kysyntä räjähtää tilapäisesti joka vuosi, kun poliittiset vaikuttajat ja korporaatiomaailman pohatat matkustavat ympäri maailmaa tapaamaan toisiaan Klaus Schwabin isännöimään World Economic Forumin kokoukseen. Virallisena agendana on ratkoa ”maailman suurimpia ongelmia” kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa ja ihmiskauppaa.

Maksullisia seuralaisia pörrää samoissa hotelleissa, joissa maailman parantamisesta innostuneet vaikutusvaltaiset johtajat ja heidän työntekijänsä majoittuvat kokousviikon aikana. Tästä parhaillaan järjestettävän kokouksen epävirallisemmasta kääntöpuolesta ovat uutisoineet mm. New York Post, DailyMail ja Spectator.

Yksi seksityöntekijöistä kertoi haastattelussa, että hän pukeutuu bisnestyylisesti, jotta hän ei erottuisi ja herättäisi huomiota korkean profiilin vieraiden keskuudessa. Prostituutio ei kuitenkaan ole Sveitsissä laitonta.

Bild-lehden haastattelussa esiintynyt nainen kertoi tapaavansa amerikkalaista, joka käy Sveitsissä säännöllisesti muutaman kerran vuodessa ja on yksi World Economic Forumin kokouksen 2700 osallistujasta.

Korkean profiilin vieraat maksavat korkeampaa hintaa. Haastateltu nainen ilmoitti tuntihinnakseen 700€ ja laskuttavansa 2300€ yöstä matkakulujen päälle.

150 kilometrin päässä kokouspaikalta sijaitsevassa Aargaun kaupungissa toimivan seuralaispalvelun johtaja kertoi saaneensa kokousviikon alkuun mennessä 11 varausta ja 25 yhteydenottoa. Hän kertoi myös odottavansa määrien kasvavan kokousviikon aikana. Jotkut varaavat yhdellä kertaa useampia seuralaisia itselleen ja työntekijöilleen suoraan samaan hotelliin.

Julkisuudessa esiintyvä seksityöntekijä Salome Balthus twiittasi:

”Deitit Sveitsissä kokousviikolla tarkoittaa turvamiesten aseiden tuijottamista hotellikäytävällä kahden aikaan yöllä – ja sitten hotellisuklaan mutustamista heidän kanssaan sekä juoruilua rikkaista… #Davos #WEF.”

Balthus kertoi yöpyvänsä hotellissa Davosin lähellä koko viikon. Hän kuitenkin kieltäytyi kertomasta arvovaltaisten asiakkaidensa taustoista varoittaen: ”Uskokaa pois, ette halua joutua ongelmiin heidän kanssaan.”

Vuonna 2020 The Times -lehti raportoi, että Sveitsin poliisin mukaan vähintään sata prostituoitua matkustaa Davosiin kokouksen ajaksi.

Yksi kokouksen virallisista kuskeista kertoi kyydinneensä seksityöntekijää, joka avautui huonoista kokemuksistaan. Hän kertoi, että ”pomo” oli pakottanut hänet harrastamaan seksiä vanhemman asiakkaan kanssa kokousvierailijoiden suosimassa hotellissa.

Kokouksen osallistujalistalla on lähes 600 suuryritysten toimitusjohtajaa ja yli 50 valtionpäämiestä. Nimekkäiden vieraiden joukossa on mm. Ursula von der Leyen ja Sanna Marin. Tämän vuoden kokouksen polttavimpia aiheita ovat Ukrainan sota, inflaatio, ilmastonmuutos ja epätasa-arvo.

The World Economic Forum -organisaation taustalla on yksityinen säätiö, jonka Schwab perusti vuonna 1971. Foorumin motto on ”Sitoutunut parantamaan maailman tilaa”. Kyseinen fraasi näkyy kokousviikolla printattuna ympäri Davosia tapahtuman logon alapuolelle.

Foorumin kokoukset ovat herättäneet jatkuvasti epäilyjä siitä, saadaanko alppikylässä mitään konkreettista aikaiseksi. Tapahtumaa on luonnehdittu eliitin kokoontumisajoiksi. Sekä Schwabin että hänen vieraidensa sanotaan olevan todellisuudesta vieraantuneita, vallanhimoisia, huomionhakuisia ja rahanahneita.

Viime vuonna julkaistu paljastuskirja osoitti foorumin olevan täynnä sisäisesti ristiriitaista moraaliposeeraamista. Kansainvälinen eliitti matkustaa yksityisjeteillä ja helikoptereilla Davosiin keskustelemaan ilmastonmuutoksesta. Eriarvoisuudesta huolestuneet järjestäjät pitävät korkeilla pääsymaksuilla ja instituutiokytköksillä huolen, ettei paikalle tule eliitille kriittisiä tai muuten vain väärämielisiä edustajia.

Vaikutusvallastaan ja maineestaan huolimatta esim. Elon Muskia ei ole kutsuttu Davosiin. Toisaalta Musk ei ole itsekään osoittanut innostusta World Economic Forumia kohtaan. Pikemminkin hän arvosteli sitä Twitterissä:

– World Economic Forumista on muodostumassa maailmanhallitus, jota ei ole valittu vaaleilla, ja jota ihmiset eivät koskaan pyytäneet saati halunneet.

SUOMEN UUTISET