Somalimaa järjestää presidentinvaalit maanantaina 13.11. Kahdella ehdokkaalla kolmesta on Suomen kansalaisuus.

Somalimaa odottaa edelleen kansainvälistä itsenäisyystunnustusta. Somalimaa julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Somaliasta toukokuussa 1991, mutta mikään maa maailmassa ei tunnusta sen itsenäisyyttä.

Maassa järjestetään nyt kolmannet presidentinvaalit. Sosialistisen UCID-puolueen ehdokas Faisal Ali Waraabe ja UCID:sta irtaantunut Abdirahman Mohamed Abdullahi saivat Suomen kansalaisuuden asuttuaan pakolaisina Suomessa 1990-luvun loppupuolella. Ehdokkaiden välit ovat viileät. Waraabe on uhannut lähteä Somalimaasta, jos ”Irro” Abdullahi voittaa vaalit.

Abdullahi lähentyisi Somaliaa ja suosii Somalimaan liittämistä Somaliaan liittovaltioon. Hänen arvellaan peruuttavan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Somalimaan solmittuja yhteistyösopimuksia. Niihin lukeutuvat satamakaupunki Berberaan tehdyt satamahankkeet sekä Yhdistyneiden arabiemiirikunnan sotilastukikohta.

Kumpikaan suomalaistaustainen ehdokas ei tosin ole vaalien ennakkosuosikki. Todennäköinen voittaja on solidaarisuuspuolueen ehdokas Musa Bihi. Hän tuki edellisten vaalien voittanutta puoluetoverian, istuvaa presidenttiä Ahmed Mohamed Mohamoudia.

EU antaa taloudellista tukea Somalimaan vaalien järjestämiseen. Päätös on kovin toisenlainen kuin vastaavanlaisen yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen antaneen Katalonian tapauksessa.

Myös Somalimaan vaalien yhteydessä on raportoitu valeuutisista. Hallitus on peruuttanut Kalsan TV -yhtiön toimiluvan valeuutissyytösten vuoksi.

Henri Alakylä