Ylen oikeustoimittajan Päivi Happosen blogikirjoitus on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa sen jälkeen kun Oulun poliisi tyrmäsi Happosen esittämät väitteet. Happosen mukaan Oulun poliisi olisi pohdiskellut menikö seksuaalirikoksiin liittyvä tiedottaminen liian pitkälle. Suomen Uutiset kysyi asiasta Ylen päätoimittajalta Jouko Jokiselta.

Oulun seksuaalirikosepäilyihin liittyen Päivi Happonen esitti blogissaan muun muassa, että Oulun poliisin tiedottaminen on lietsonut pelkoa, kauhua ja vihaa myös muualla kuin Oulussa. Happonen kirjoitti lisäksi: ”Oulun poliisissa jo mietitään, menikö tiedottaminen liian pitkälle”

Oulun poliisi reagoi nopeasti outoihin väitteisiin Twitterissä ja kysyi, mistä Happosen näkemys on peräisin, sillä kyseessä ei ole Oulun poliisilaitoksen näkemys.

Happosen blogissaan esittämät väitteet voidaan nähdä osana valtamedian pyrkimystä poisselittää maahanmuuttoon liittyvää seksuaalirikosilmiötä.

Ylellä erittäin niukka tiedotusinja

Happonen ei ole juuri reagoinut siihen, että Oulun poliisi on tyrmännyt blogissa esitetyt väitteet. Ylen sisältöpäällikkö Kirsi Teräväinen kuitenkin kiirehti pian julkaisemaan Twitterissä kommentin, jonka mukaan Happosen blogin tieto olisi peräisin keskusteluista, joita Ylen toimittaja on käynyt Oulun poliisilaitoksella työskentelevien poliisien kanssa. Näiden poliisien mukaan laitoksella mietitään, menikö tiedottaminen liian pitkälle.

Twitterissä keskustelijat eivät ole olleet vakuuttuneita Ylen selityksistä.

-Tarkentava lisäkysymys ihan mielenkiinnosta. Siis Päivi keskustelitko itse vai joku muu Yleltä? Tuon aiemman vastauksen kun voi ymmärtää kahdella tavalla, STT:n uutispäällikkö Mia Peltola kyseli Twitterissä. Hän ei saanut vastausta.

Monet keskustelijat huomauttavat, etteivät selitykset ole uskottavia, koska poliisi on kiistänyt blogiväitteet saman tien.

Antoiko Ylen juttu oikean kuvan Oulun poliisista?

Ylessä on ennenkin toimittu niin, että toimittajat esittävät lähdesuojaan vedoten kummallisia väitteitä, joiden todenperäisyydestä ei voi mitenkään varmistua. Jatkokysymyksiin harvoin saadaan vastauksia.

Suomen Uutiset ei tavoittanut Päivi Happosta ei tavoitettu tätä juttua varten, mutta pitkällisen soittokierroksen ja useiden luurin korvaanlyömisten jälkeen saimme langan päähän Yle Uutisten vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen. Näin hän vastasi:

SU: Mitä vastaatte Oulun poliisille, joka irtisanoutui voimakkaasti Päivi Happosen väitteestä jonka mukaan poliisin tiedottaminen on lietsonut pelkoa, kauhua ja vihaa myös muualla kuin Oulussa?

– Se [Happosen blogikirjoitus] on kokeneen oikeustoimittajan näkemys, jolla on kokemusta erilaisten rikosepäilyjen julkisuudesta. Sananvapauteen kuuluu erilaisia näkemyksiä ja poliisin tiedottaminen on aina hankala taiteenlaji. Oulun poliisin kannattaa varmaan miettiä, onko Päivin ajatuksissa jotain pohdittavaa tai varteenotettavaa, Jokinen kommentoi.

SU: Antaako Happosen blogi oikean kuvan Oulun poliisin toiminnasta?

– En ole seurannut tapausta niin tarkkaan, joten en pysty sitä tarkkaan arvioimaan. Tietoni Oulun poliisin toiminnasta ja tiedottamisesta on uutisten varassa, Jokinen sanoo.

SUOMEN UUTISET