Sudanissa alkoi kolmen vuorokauden tulitauko tiistain vastaisena yönä. Se pitää tai sitten ei. Länsimaille näyttää olevan tärkeätä saada väkensä ulos maasta, ennen kuin loppunäytös voi alkaa.

Asiantuntijoiden ja median edustajien poistuttua maasta Sudanin ylle laskeutuu pahaenteinen hiljaisuus. Paikalle saapuvat ja koloistaan nousevat voimat, jotka eivät muutenkaan pidä julkisuuden valokeilasta.

Valtaansa todennäköisimmin kasvattavat erityisesti he, jotka ovat olleet maassa ja suhteissa kahden sotilaallisen valtapoolin edustajien kanssa. Suuri mahdollisuus avun tarjoajalle ja vastaanottajalle on se, että tuki voidaan maksaa Sudanin omilla tuotteilla, kullalla ja muilla arvokaivannaisilla.

Kyseessä on todellinen win-win-tilanne. Paitsi maan 46 miljoonan tavallisen asukkaan kannalta, joista kolmannes tarvitsee YK:n mukaan ruoka-apua selvitäkseen arjessa. Sudanissa on jo valmiiksi neljä miljoonaa aliravittua lasta ja 11 miljoonalta ihmiseltä puuttuu myös puhdas vesi.

Valtio voi romahtaa

Taistelut Sudanissa ovat keskittyneet Afrikan suurimpiin kuuluvalle kaupunkimaiselle seudulle. Laajentuessaan sotatoimet aiheuttavat epävakautta alueelle, joka ulottuu Saheliin, Punaisenmereen ja Afrikan sarveen asti.

Sudanin armeijalla on aseissa 300 000 miestä ja ilmaherruus. Kilpailevalla RSF-joukolla on aseissa 100 000 miestä ja periaatteessa laadukkaammat varusteet. Uusimpien levottomuuksien alta Tshadiin on paennut 20 000 ihmistä, Etelä-Sudaniin 10 000 ja Egyptiin on matkalla määrittelemätön joukko ihmisiä.

Miljoonia pakolaisia

Nämä luvut ovat toki juuri nyt ajankohtaisia henkilökohtaisia tragedioita mutta suuremmassa kuvassa kärpästen surinaa Afrikan kolmanneksi suurimmassa maassa. Pakolaisuus on arkipäivää, mutta toistaiseksi se on suuntautunut lähelle.

Sudanin tilannetta kuvaa hyvin se, että maassa on miljoona muualta tullutta pakolaista. Maan sisäisiä pakolaisia on ollut viime vuosina luokkaa 7 miljoonaa, jos Etelä-Sudan lasketaan lukuihin mukaan.

Jos pakolaisvirrat suuntautuisivat Eurooppaan, sen pitäisi tapahtua naapurimaa Libyan kautta Välimerelle. Tämä toki Kremlissä hyvin tiedetään.

Mahdolliset tulijat olisivat nyt aitoja, kansainvälistä suojelua hakevia pakolaisia. Se asettaisi maailmaa halaavan EU:n jälleen kerran totisen paikan eteen.

”Mikä tapahtuu Sudanissa, ei jää Sudaniin”

Sudan on Afrikan kolmanneksi suurin maa, joka jakaa Niilin vedet yhdessä 100 miljoonan asukkaan Egyptin sekä Etiopian kanssa. Egypti tuskin pysyy sivussa kuvioista, jos Sudanin armeija on menettämässä pelin Venäjän Wagnerin tukemille RSF-joukoille.

Sudanin naapurimailla on lähes kaikilla meneillään omat konfliktinsa, jotka usein tuppaavat läikkymään rajan yli Sudanin puolelle. Tämäkään ei lisää uskoa poliittisen ja demokraattisen ratkaisun löytymiseen Sudanin Gordionin solmussa.

– Mikä tapahtuu Sudanissa, ei jää Sudaniin, ennustaa kriisien tutkimuslaitos ICG:n Alan Boswell AP:n uutisissa.

– Todennäköisintä on taistelujen leviäminen ensin Tsadiin ja Etelä-Sudaniin. Mutta mitä pidemmäksi taistelut venyvät, sitä todennäköisemmältä näyttää ulkopuolinen väliintulo.

SUOMEN UUTISET