Vaikka Suomessa on satojatuhansia työttömiä, Liike Nytin kuntavaaliehdokkaan Mikael Jungnerin mielestä Suomi olisi jopa menossa nurin ilman työperäistä maahanmuuttoa. Perussuomalaisten Riikka Purra joutui muistuttamaan siitä, että rajojen yli saapuva halpatyövoima vaikuttaa heikentävästi monien alojen palkkakehitykseen.

Suomessa on puolisen miljoonaa ihmistä työtä vailla. Monelle heistä työn hakeminen on usein itsessään palkatonta kokopäivätyötä. Samaan aikaan työssä oleville veronmaksajille työttömyyden hoito käy erittäin kalliiksi.

Useimmilta Suomen eduskuntapuolueilta saa vain harvoin kuulla konkreettisia ehdotuksia tai avauksia siitä, miten Suomessa olevat sadattuhannet työnhakijat löytäisivät töitä tai miten itsensä työllistämisen kynnystä voisi madaltaa.

Monen poliitikon puheet pyörivät lähinnä työperäisen maahanmuuton ympärillä, ja samalla puheissa etsitään väyliä, miten Suomeen saataisiin entistä enemmän lisää työvoimaa EU:n ulkopuolelta.

Jungnerilla ihan omat maahanmuuttajat

Liike Nytin kuntavaaliehdokas Mikael Jungner antoi eilen AlfaTV:n kuntavaalitentissä vahvan retorisen näytön työpoliittisista linjauksista, joissa ei uhrata ajatustakaan suomalaisille työttömille ja työnhakijoille.

– Suomi tarvitsee näitä (työperäisiä maahanmuuttajia), ilman näitä me olemme pahemmassa kuin pulassa, muuten koko kansakunta menee nurin, Jungner maalaili.

Vaikka laajasti tiedetään, että Suomeen kohdistuu lähinnä kouluttamatonta maahanmuuttoa, joka on pelkkä rasite julkiselle taloudelle, työperäistä maahanmuuttoa edelleen usein perustellaan vetoamalla vanhoihin tuttuihin nimiin: Stockmann, Fazer, Paulig, Finlayson ja niin edelleen.

Jungner esitti Alfan kuntavaalitentissä hivenen muunnellun version ns. Finlayson-Stockmann-standardiargumentista. Jungner sekoitti tällä kertaa veronmaksajille kalliiksi käyvän humanitaarisen maahanmuuton startup-yrittäjyyteen.

– Jos mietitään vaikka Applen perustajaa Steve Jobsia, niin hänhän on maahanmuuttajasukua. Ei se ole niin, että me jotenkin vaan menetetään, jos me päästetään tänne hädänalaisia, vaan siitä voi seurata myös jotain todella hyvää.

Jungnerin puheista voi löytää yhtymäkohtia myös Ylen toimittajan Marja Sannikan muutaman vuoden takaiseen lausahdukseen, jonka mukaan maahanmuuttajien mukana tulee kivoja pelihetkiä, vaikka mukana tulee reippaasti myös rikollisuutta.

Veronmaksaja joutuu kompensoimaan matalia palkkoja

Perussuomalaiset vaatii Suomeen työn perässä muuttaville 3 000 euron vähimmäispalkkarajaa kuukaudessa. Tämä olisi yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, sillä halpatyövoima syrjäyttää suomalaisia työntekijöitä ja samalla ylläpitää työttömyyttä. Rajojen yli saapuvat halpatyöläiset eivät myöskään tule toimeen palkallaan, vaan sitä pitää täydentää tulonsiirroilla. Niinpä esimerkiksi asumis- ja toimeentulotukimenot kasvavat jatkuvasti juuri maahanmuuton vuoksi.

Perussuomalaisten Riikka Purra muistutti Jungneria siitä, että tällä hetkellä Suomessa jo lähes puoli miljoonaa ihmistä etsii töitä. Samaan aikaan rajan yli on tullut paljon uutta halpatyövoimaa.

– Jos mietitään, miksi Suomessa esimerkiksi hoitajia tai maataloustyön tekijöitä karkaa omilta aloiltaan pois, niin voidaan ajatella, eivätkö nämä työt enää kiinnosta suomalaisia vai olisiko asialla jotain tekemistä palkan ja toisaalta työn kuormittavuuden kanssa?

Purra esitti, miten rajojen yli saapuva halpatyövoima vaikuttaa heikentävästi monien alojen palkkakehitykseen.

– Esimerkiksi rakennusalalla pääkaupunkiseudulla palkat kehittyvät huomattavasti hitaammin kuin niillä aloilla, joilla ei ole niin paljon esimerkiksi ukrainalaisia työntekijöitä. Kun töitä tehdään alhaisilla palkoilla, niin sillä ei tule toimeen, ja veronmaksaja joutuu kompensoimaan heikkoja palkkoja. Voidaankin ajatella, että se on tietynlainen yritystuki elinkeinoille, jotka näin voivat siirtää osan palkanmaksusta veronmaksajille. Meidän (perussuomalaisten) mielestämme tämä ei ole järkevää, Purra sanoi.

Muut puolueet eivät mieti suomalaisia työttömiä

Keskustan Markus Lohen puheista selvisi, että myös kepu haikailee Suomeen aina vain uutta halpatyövoimaa. Lohen mielestä 3 000 euron vähimmäispalkkaraja tarkoittaisikin ulkomaisen työvoiman sulkemista pois.

– Kyllä me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Suomessa pitää noudattaa pelisääntöjä ja suomalaisia työehtosopimuksia, sanoi Lohi, joka ei ilmeisesti ole koskaan kuullut, että monilla maahanmuuttajavaltaisilla aloilla työehtojen kiertäminen ja erilaiset väärinkäytökset ovat arkipäiväinen ilmiö.

Vihreiden Atte Harjanne myös viittasi kintaalla sadoilletuhansille Suomessa jo tällä hetkellä oleville työttömille ja muille työtä vailla oleville ihmisille. Harjanteen mielestä mielestä monilla aloilla olisi tiedossa työvoimapulaa, jota paikkaamaan nyt tarvittaisiin nimenomaan työperäistä maahanmuuttoa.

Vasemmistoliiton Anna Kontulan linja on vieläkin sallivampi: Kontula ei kannata tulorajoja, eikä ilmeisesti liikkumista valtiorajojen yli muutenkaan saisi kontrolloida.

Vaikka yleisesti tiedetään, että heikon työllisyyden ja pienituloisuuden vuoksi maahanmuuttajille maksetaan toimeentuloa turvaavia tukia muuta väestöä yleisemmin, Kontulan mielestä nämä menot ovatkin kantasuomalaisten aiheuttamia.

– Se on kantasuomalainen keskiluokkainen henkilö, joka kuormittaa eniten meidän sosiaaliturvaa, jos katsotaan paljonko yhdelle henkilölle menee hänen elämänkaarensa aikana, Kontula väitti.

Raaistunut väkivalta ja seksuaalirikokset kasvava ongelma

Haitallisen maahanmuuton seurauksiin kuuluvat myös asuinalueiden ghettoutuminen, raaistunut väkivalta- ja seksuaalirikollisuus ja sitä myöten kansalaisten heikentynyt turvallisuuden tunne.

Perussuomalaisten Purra huomautti, että väkivaltaiset maahanmuuttajajengit eivät ole syntyneet yhdessä yössä.

– Kehitys on jatkunut pitkään. Valitettavasti me seuraamme länsinaapuriamme Ruotsia ja lukuisia muita Euroopan maita, joissa on sama ongelma. Maahanmuutto ei ole ongelman ainoa syy, mutta se on ehdottomasti merkittävin syy. Näihin rikoksiin syyllistyvät henkilöt ja näiden muodostamat jengit ovat yleensä lähtöisin tietyistä maista, joissa jo valmiiksi on ongelmia ja konflikteja.

Vasemmistoliiton Kontulan mielestä nuorisoväkivallan aallot olisivat historiallisessa katsannossa toistuva ilmiö, eikä Kontula näe väkivallan ja rikosten olevan yhteydessä maahanmuuttoon.

Kontula totesi, että poliiseja ei kuitenkaan tarvita lisää, vaan väkivaltaan ja rikollisuuteen pitäisi puuttua ”moniammatillisella yhteistyöllä eri toimijoiden kesken”. Vihreiden Harjanne puuttuisi vakavaan rikollisuuteen ja häiriökäyttäytymiseen moniammatillisella tuella ja koulujen resursoinnilla.

Perussuomalaisten linja on, että Suomelle haitallinen maahanmuutto on lopetettava kokonaan sekä laittomasti maassa olevat sekä rikosten vuoksi palautettavaksi määrätyt henkilöt otettaisiin säilöön.

SUOMEN UUTISET