Perussuomalaiset vaati kyselytunnilla hallitukselta välittömiä työllisyystoimia ja syytti, että hallituksen toimet ovat pääosin ideologista tempputyöllistämistä. Toukokuussa Suomessa oli satoja tuhansia työnhakijoita, kun avoimia työpaikkoja oli vain noin 70 000.

– Hallitus tavoittelee eri ”työllisyystoimenpiteillä” 80 000 uutta työllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Tavoite on riittämätön ja vieläpä epärealistinen, koska se perustuu tempputyöllistämiseen, perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä perusteli.

Ulkomaalaisen halpatyövoiman tuonti ei auta

Talouspoliittisen arviointineuvoston mukaan hallituksen työllisyystoimet eivät vahvista julkista taloutta.

– Hallitus laskee näennäisen työllistämisvaikutuksen sille, että puuhastellaan ideologisia hankkeita veronmaksajien rahalla.

– Miten muka sellaiset tuovat työtä ja investointeja yksityiselle sektorille? Eivät mitenkään. Ulkomaisen halpatyövoiman tuonti ei auta noiden yli puolen miljoonan ihmisen asemaa – vaan heikentää!

Mäkelä vaati hallitusta luottelemaan yksityisen sektorin työllisyyttä lisäävät toimet.

– Hallitus on lukuisin eri toimin edesauttanut sitä, että yritykset ovat pärjänneet parhaalla mahdollisella tavalla pärjänneet tämän pandemiakriisin ylitse, työministeri Tuula Haatainen vastasi.

Haatainen mukaan hallitus on myös tehnyt ”ison joukon” rakenteellisia työllisyystoimia.

Onko hallitus punavihreiden panttivankina?

Mäkelän mukaan kuulostaa, että koko hallitus on sitoutunut ministeri Li Anderssonin linjaan. Andersson totesi juuri julkisuudessa, että syksyn budjettineuvotteluista on tulossa ennemmin ilmastoriihi ja työllisyystoimet ovat ajankohtaisempia ensi vuonna.

– Myös vihreät pullisteli kuntavaalitappion jälkeen jäseniään miellyttääkseen ministeri Ohisalon suulla, että elleivät ilmastotoimet etene, hallitus ei pysy kasassa. Toki olisi hyvä, jos hallitus kaatuisi ja taloutta viimein päästäisiin nostamaan koronalamasta, Mäkelä veisteli.

– Jo kaksi puoluetta hallituksessa ovat ilmoittaneet, että nyt mennään ilmastotoimet edellä – työllisyys tulee, kun on tullakseen. Ehkä ensi vuonna – ehkä ei. Tätä ei yksikään sadoista tuhansista suomalaisista työnhakijoista kiitä! Onko tämä koko vihervasemmistohallituksen ja keskustan linja?

Saarikko iloitsi keskustan hallitusvastuusta

Mäkelä kysyi hallitukselta, kuka tätä näytelmää oikeasti johtaa – ja milloin hallitus aikoo asettaa suomalaisen työn etusijalle.

– Olen erittäin iloinen ja tyytyväinen, että keskusta saa olla hallitusvastuussa, vaikka se ei aina erityisen helppoa olekaan, pääministeriä sijaistanut valtiovarainministeri Annika Saarikko myönsi.

SUOMEN UUTISET