Ruotsissa turve lasketaan uusiutuviin. Suomessa heitettiin arpaa ja turpeesta tuli lainsuojaton.

Perussuomalaiset vaatii turpeen käytön palauttamista hyväksytyksi energiamuodoksi. Suomi pystyy olemaan pitkälti omavarainen energiantuotannossaan turpeen avulla. Turpeella on viime vuoteen saakka lämmitetty lukuisia kaupunkeja, taajamia, tiloja ja taloja. Turve soveltuu myös sähkön tuotantoon.

EU antoi jäsenmailleen oikeuden itse päättää miten ne kohtelevat turvetta. Suomessa joulukuussa 2000 eduskunnan suuressa valiokunnassa keskusteltiin siitä onko turve uusiutuva luonnonvara vai ei.

– Punavihreän politiikan tieteen vääristämisen irvokkain näytelmä käytiin 5.12.2000, kun eduskunnan suuressa valiokunnassa vihreiden Tuija Brax esitti, ettei turve voi olla uusiutuva luonnonvara. Asiasta äänestettiin, tulos oli 12-12. Koska asia haluttiin ratkaista, suoritettiin arvonta. ”Kolikonheiton” lopputuloksena päätettiin, ettei turve uusiudu. Päätös on historiallinen. Missään muussa länsimaisessa demokratiassa ei ole tehty tiedettä kolikonheitolla, ärähtää työmies Matti Putkonen.

Arpa siis ratkaisi Suomen kannaksi sen, että turve ei olisi uusiutuva.

Ruotsissa asia hoidettiin toisin. Ruotsin parlamentti yksinkertaisesti päätti, että turve on uusiutuva luonnonvara ja sitä voi hyödyntää biopolttoaineena.

– Tämä yksi Suomen sodanjälkeisen historian häpeällisimmistä päätöksistä on korjattava. Punavihreät poliitikot korostavat tieteen merkitystä ilmastopoliittisissa päätöksissä, mutta vääristävät tiedettä poliittisilla päätöksillään ja hyväksyvät arvalla tehdyt tiedelinjaukset, sanoo Putkonen.

Valtion enemmistöomistuksessa oleva yhtiö Neova, entinen Vapo, tuottaa edelleen turvetta Ruotsissa ja Virossa. Hallitus romahdutti Suomessa turpeen tuotannon tekemällä siitä pahiksen ja nostamalla turpeen verotusta ja päästöoikeuden hintoja.

Kotimaisen turpeen sijaan monien kaupunkien kaukolämpökeskuksiin on viime vuoden tuotu haketta pitkien matkojen päästä varsinkin Venäjältä.

– Turve on ollut Marinin/Saarikon hallituksen ilmastopolitiikan kaksinaismoralismin huipentuma. Kaukolämpöyhtiöt pakotetaan vaihtamaan kotimainen turve ulkomaiseen hakkeeseen. Näin kasvatetaan sekä hiilidioksidipäästöjä, että tavallisten suomalaisten lämmitysmenoja. Ylimielisyyden kruunaa se, että hallitus kippaa miljoonia kehitysapurahoja uuteen turvevoimaan Ruandaan, sanoo Putkonen.

SUOMEN UUTISET