Gazan aluetta hallitseva palestiinalainen äärijärjestö Hamas kertoi teloittaneensa 5.9. viisi palestiinalaista Gazan kaistalla. Uutistoimisto STT:n mukaan kaksi heistä teloitettiin ”yhteistyöstä miehittäjän” eli Israelin kanssa, ja kolme muuta teloitettua olivat syyllistyneet muihin rikoksiin. Hamas sanoi syytettyjen saaneen ”täydet oikeudet puolustaa itseään”.

Iran aseistaa ja tukee palestiinalaisia terroristijärjestöjä. Israeliin suunnatut raketit räjähtävät usein Gazassa surmaten paikallisia siviilejä. Viimeksi näin kävi elokuun alussa, kun Palestinian Islamic Jihad -järjestön terroristit tappoivat 12 gazalaista, joista viisi oli lapsia.

Elokuun alussa alkanut Gazan ja Israelin välinen aseellinen konflikti alkoi Israelin operaatiosta, jolla se kertoo eliminoineensa Palestinian Islamic Jihad -järjestön (PIJ) johtajan sekä 15 muuta järjestön jäsentä. PIJ:n ja Israelin välisessä yhteenotossa arvioidaan kuolleen kymmeniä ja haavoittuneen satoja. Uutistoimisto AP:n mukaan PIJ:n ohi ampumat raketit ovat surmanneet tusinan gazalaisia siviilejä.

Suomen Uutiset haastatteli aiheesta brittiläisen Islamic Theólogy of Counter Terrorism -ajatuspajan tutkijaa, Noor Dahria. Hän kertoo, että PIJ:n käyttämät aseet ovat peräisin iranilaiselta Quds Forcelta, joka on Islamic Revolutionary Guard Corpsiin (IRGC) kuuluva ”alaryhmä”.

– PIJ on syyttänyt Israelia yhdeksän lapsen surmaamisesta. Somessa julkaistut videot näyttävät kuitenkin toisin. Niihin on tallentunut esimerkiksi asuinalueelle osuneen väärinlaukaistun raketin räjähdys Jabaliyassa. Siinä kuoli 12 ihmistä ja viisi lasta. Myös gazalainen toimittaja twiittasi aiheesta, hän tarkentaa.

Rakettien sijoittelu ja käyttö heikkolaatuista

Tutkija Dahri sanoo, että asevarasto koostui ennen elokuun konfliktia noin 6 000–8 000 raketista, joiden kantamat ovat muutamasta kilometristä 120 kilometriin.

– PIJ-raketit ovat Fajr-5-raketteja (75 km:n kantama), Grad-raketteja (35–40 km:n kantama) ja Bader 3 -raketteja (10–20 km:n kantama).

Dahrin mukaan ohjuksista 20 prosenttia on pudonnut Gazan alueelle. Pitkän kantaman ohjuksista osa on poikennut reitiltään ja pudonnut mereen, hän tarkentaa.

Dahrin mukaan PIJ on kaiken kaikkiaan laukaissut 1 100 rakettia, joista 990 on päätynyt Israelin puolelle ja noin 200 on vahingossa räjähtänyt Gazassa. Arviolta 380 ohjusta on eliminoitu israelilaisen ohjuspuolustusjärjestelmän, Iron Domen, avulla.

Uutistoimisto AP:n ja Dahrin mukaan PIJ:n käyttämien rakettien sijoittelu ja niiden käyttö on ollut heikkolaatuista.

Palestiinalaisterroristit ovat Iranin ulkopolitiikkaa

Maanpuolustuskorkeakoulun tulevaisuuden sotataidon apulaisprofessorin Antti Parosen mukaan palestiinalaiset äärijärjestöt, kuten Hamas ja PIJ, ovat mielenkiintoisia sunniryhmiä, sillä ne saavat tukea shiialaiselta Iranilta.

– Iran tarjoaa näille ryhmille poliittista, taloudellista ja erityisesti sotilaallista tukea aseiden, koulutuksen ja osaamisen myötä. Quds Force -joukko ja sen korkein johto on tiettävästi valvonut PIJ:n aseistamista ja kouluttamista. Tämä sellaisenaan viestii asian olevan korkealla Iranin johdon asialistalla. Tästä voidaan päätellä, että mainitut järjestöt tuntuvaa jalansijaa palestiinalaisessa yhteiskunnassa omaavina toimijoina edustavat Iranille kykyä iskeä Israeliin. Tämä luonnollisesti aiheuttaa sen, että PIJ:n tapainen ryhmä on riippuvainen Iranista niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikin. Näin ryhmästä onkin Iranin silmissä muodostunut vaikutuskeino sen taistelussa Israelia vastaan, hän sanoo.

Rakettijärjestelmä merkittävä uhka Israelille

Paronen sanoo, että Fajr-5 -rakettijärjestelmä oli merkittävä kokonaisuus viimeisimmissä iskuissa Israeliin.

– Järjestelmän kasvaneen kantomatkan avulla PIJ:n tapainen äärijärjestö kykenee ulottamaan muodostamansa uhkan laajalle Israelin alueelle. Toki tämä ei ole mitenkään uusi asia Israelille, kyseistä järjestelmää on käytetty sitä vastaan jo vuosia.

Paronen kertoo, että palestiinalaiset ryhmät valmistavat myös omia rakettejaan ja osia iranilaisiin järjestelmiin.

– Iranilainen kalusto ja sen käyttö vahvistavat muutamia vuosia sitten alkaneen PIJ:n ja Iranin uudelleenlähentymisen. Nyt näyttääkin siltä, että Iran vahvistaa tällaisella asetuella vaikutusmahdollisuuksiaan Israelia vastaan.

Terroristien ammattitaito vaatimattomalla tasolla

Parosen mukaan PIJ:n iskut eivät rakettiaseen käytön kannalta edustaneet huippuosaamista. Hän yhtyy tutkija Dahrin näkemyksiin siitä, että vaikka iskuja tehtiinkin useita, ei niiden toteuttaminen ollut kovinkaan menestyksekästä.

Tämä kertoo yhtäältä siitä, että Israel kykenee torjumaan merkittävän osan ammutuista raketeista tai toteamaan niiden verraten vaarattoman lentoradan. Toisaalta se paljastaa PIJ:n raketti-iskuihin tarkoitetun verkoston ammattitaidon olevan vaatimattomalla tasolla. Tähän voi luonnollisesti olla monia syitä aina koulutuksen tasosta verkoston kokemiin tappioihin Israelin operaatioissa, hän tarkentaa ja lisää:

– Lähennyttyään nykyjohdon aikana Iranin kanssa PIJ on yhtäältä vakiinnuttanut aseapua ja asemaansa palestiinalaisena ääri- ja terrorijärjestönä, jonka ulkopoliittinen vaikuttavuus ja kyky uhata Israelia luo sille merkittävän osan uskottavuudesta.

Paronen arvioi, että Israel on ilmeisesti onnistunut viimeisen yhteenoton aikana surmaamaan juuri raketti-iskuihin osallistuneen verkoston ja solujen henkilöstöä sekä merkittäviä muita johtajia, ja saattaakin kestää hyvän aikaa, ennen kuin ryhmä kykenee paikkaamaan tämän osaamisen nousevilla nuoremmilla johtajilla.

– Tähän toki ryhmän kanssa solmittu tulitauko tai paikallinen sopimus antaa mahdollisuudet. Aikaa henkilöstöpaikot toki vaativat, ja Israel seuraakin varmasti suurella mielenkiinnolla, miten uusi ja mahdollisesti nuorempi johto aikoo esiinmarssinsa tehdä ja uskottavuutensa hankkia, Paronen päättää.

Heli-Maria Wiik