Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä keskusteltu kiivaasti siitä, käykö Kontulan nuorisotalolla lasten lisäksi aikuisia miehiä. Kohu alkoi, kun kontulalainen äiti kirjoitti Facebookissa, että samalla nuorisotalolla hänen 13-vuotiaan tyttärensä kanssa käy jopa yli 20-vuotiaita maahanmuuttajamiehiä, jotka katsovat nuoria tyttöjä seksistisesti.

Suomen Uutiset haastatteli erästä kontulalaista äitiä, jonka tytär on käynyt Kontulan nuorisotalolla. Äiti esiintyy tässä jutussa nimettömänä.

Äiti kertoo, miten hänen tyttärensä ajautui kyseenalaiseen seuraan viime kesänä juuri täytettyään 13 vuotta. Kun tyttö sai olla iltaan saakka nuorisotalolla, hän tutustui joukkoon itseään selvästi vanhempia maahanmuuttajapoikia.

– Vanhemmat tietysti olettavat, että lapsi viettää aikaansa nuorisotalolla muiden samanikäisten kanssa aikuisten valvovien silmien alla, eli on turvassa, äiti kertoo.

– Sitten kun menet hakemaan lastasi nuorisotalolta, ovesta tulee ulos parrakkaita miehiä. Ei siis parrakkaita poikia, vaan aikuisia, joilla on miehen ruumiinrakenne.

Ikä on joustava käsite

Kontulan nuorisotalon tulkinta ikärajoista tuntui olevan varsin joustava. Äidille selvisi, että ikäraja onkin iltaisin 13-20 vuotta. Myös tyttärellä oli aluksi ollut käsitys, että uudet tuttavat ovat suunnilleen hänen ikäisiään.

– Miehet esittäytyvät tytöille 16-vuotiaina. Näytetään jopa papereita, jos tytöt epäilevät asiaa, äiti kertoo. Tytöt uskovat helpommin, sillä ovathan nämä ”nuoret” myös nuorisotalolla, ja heidän siellä olonsa on aikuisten ohjaajien mielestä OK.

Äiti yritti varoittaa tytärtään siitä, että 13-vuotiaan hengailu itseään selvästi vanhempien miesten kanssa ei ole hyvä ajatus. Hän varoitti myös kulttuurieroista ja sanoi, että ihastua ei ainakaan kannata. Tytön vastaus oli tiukka: ”Äiti, sä olet rasisti!”

Tässä vaiheessa tytöt olivat sitä mieltä, että nämä uudet tuttavuudet ovat heidän aitoja, oikeita ystäviään, jotka aina kuuntelevat heitä ja kehuvat heitä kauniiksi.

– Ne sanovat tekevänsä mitä vain saadakseen näin ihanan tyttöystävän kuin me ollaan, äiti kertoo tyttöjen sanoneen hänelle.

Groomingin ”perustyökalut” eli imartelu ja kehuminen olivat siis nuorisotalolla täydessä käytössä.

Gangsta-elämäntapa kiehtoo

Tytär pyöri muutaman ystävänsä kanssa kurdinuorten porukassa, jossa elämä oli rikasta ja jännittävää. Jengi järjesti etukäteen sovittuja joukkotappeluita, biiffejä, joita tytötkin kutsuttiin katsomaan. Porukasta löytyi aina joku, joka heilutti satasen seteleitä.

Kun tytöt olivat päässeet tarpeeksi sisään ulkomaalaisten porukkaan, heille kerrottiin, ettei osalla miehistä ole oleskelulupaa. Osa ei puhunut suomea.

Miehet kutsuivat tyttöjä koteihinsa ja tytöt kertoivat ihmetelleensä, miten turvapaikanhakijalla voi olla niin paljon merkkikelloja ja kalliita muotivaatteita vaatekaapeissaan. Tytöt olivat myös kysyneet, missä poikien vanhemmat ovat, mutta tajunneet, että asunnossa ei ollut muuta kuin näiden kahden pojan tai miehen sängyt.

Limsaa, sipsejä, tupakkaa, huumeita

Äiti kertoo jossain vaiheessa ihmetelleensä, kun tytöt tulivat aina kotiin limsapullojen ja sipsipussien kanssa. Vastaus oli, että uudet ystävät olivat ostaneet. Äidin mukaan nämä ulkomaalaiset miehet ostivat tytöille myös tupakkaa.

Huumeita sen sijaan ei tarjottu ilmaiseksi. Niistä tyttöjen olisi pitänyt maksaa.

Jossain vaiheessa tytöt alkoivat kuitenkin tajuta, että kaikki ei olekaan niin hohdokasta kuin he olivat kuvitelleet.

Kupla puhkeaa

Osalla nuorisotalon tytöistä ystävystyminen maahanmuuttajamiesten kanssa eteni seurusteluksi asti. Siinä vaiheessa kohtelu ei välttämättä enää ollutkaan niin palvovaa kuin alussa, vaan tyttöjen elämää pyrittiin hallitsemaan ja rajoittamaan.

Kontulalaisäiti kertoo eräästä tytöstä, jolle tehtiin raiskauksen tunnusmerkit täyttävä teko, mutta nuori tyttö ei itse ensin tajunnut, että hänelle oli tehty väärin. Tekijä tietenkin syyllisti tyttöä tapahtuneesta.

Monikulttuurinen tuttavapiiri oli julma epäsuosioon joutuneille tytöille: raiskatuksi tai hyväksikäytetyksi joutumisen sanottiin olevan tytön oma vika, koska hän ”itse halusi sitä”. Kurdimiehet pyrkivät kääntämään koko tuttavapiirin tyttöä vastaan. Joku tytöistä uhattiin jopa hakata, äiti kertoo.

– Lopulta, kun olin aikani tyttöjen kanssa puhunut asiasta, he alkoivat itse tajuta, että heille ollaan valehdeltu, äiti kertoo.

Nuorisotalo kiertelee vastuutaan

Äiti otti yhteyttä Kontulan nuorisotalon toiminnasta vastaavaan aluepäällikköön kysyäkseen, miksi kävijöiden ikää ei tarkisteta ja miksi aikuisten ulkomaalaismiesten annetaan lääppiä nuoria tyttöjä nuorisotalolla.

Aluepäällikkö Katri Kairimo ei nähnyt Kontulan nuorisotalon toiminnassa mitään ongelmia: seksuaalista häirintää ei ole havaittu eikä talolla käy aikuisia miehiä. Kävijöiden ikä voidaan tarkistaa vain silmämääräisesti. Vakiokävijöillä on nuorisotalon jäsenkortti, johon merkitään se ikä, jonka hakija itse ilmoittaa.

Aluepäällikön mukaan nuorisotalon ohjaajilla ei ole oikeutta vaatia keneltäkään henkilöllisyystodistuksen esittämistä.

Kairimo vetoaa äidille lähettämässään sähköpostiviestissä siihen, että nuorisotalolla nuoret kohtaavat toisensa valvotussa tilassa ja paikalla on koulutettuja ohjaajia, joten ”paikka on varmasti turvallisempi kuin katu, asemanseudut ja ostoskeskukset”. Epäilemättä, mutta vielä turvallisempi se olisi, jos siellä ei olisi aikuisia ulkomaalaismiehiä.

Kaupunginvaltuutettukaan ei saanut vastauksia

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Pia Kopra oli yhteydessä asiasta vastaaviin virkamiehiin saatuaan soittoja kontulalaisten lasten vanhemmilta. Kopra on erittäin huolissaan virkamiesten vähättelevältä ja välinpitämättömältä vaikuttavasta asenteesta.

– Olin yhteydessä muun muassa nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatkaan, mutta en saanut selkeää vastausta mitä asialle aiotaan tehdä, Pia Kopra kertoo Suomen Uutisille.

Nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka ei vastannut Suomen Uutisten soittopyyntöön.

– Nuorisotilan on oltava turvallinen paikka, eikä vastuuta turvallisuudesta voi työntää lasten kontolle. Valvojien on puututtava seksuaaliseen ahdisteluun ja vähintäänkin annettava ahdistelijoille porttikielto, Kopra sanoo.

Pia Kopran mielestä vaikuttaa siltä, että nuorisotalon valvojat eivät ole hoitaneet tehtäviään.

– Jos esimerkiksi biljardia pelaavia tyttöjä taputellaan takapuolelle tai muuten lääpitään, niin siinähän pian täyttyvät lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkit, Pia Kopra sanoo.

Oulun tapaukset ovat nostaneet grooming-ilmiön valtakunnalliseen keskusteluun. Nuorisotalolla käyvien lasten pitää tietenkin olla turvassa groomingilta ja seksuaaliselta ahdistelulta.

– Helsingin kaupungin tiloja ei saa käyttää groomingin edesauttamiseen, kaupunginvaltuutettu Pia Kopra korostaa.

SUOMEN UUTISET