Hallitus on tehnyt linjauksen, jonka mukaan Suomi voi ottaa Maltalta viisi ja Italiasta kahdeksan Välimereltä pelastettua turvapaikanhakijaa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) esittää Iltalehdelle, että sisäiset siirrot on tehty Suomen EU-puheenjohtajuuskauden vuoksi ja kyseessä on kertaluontoinen järjestely solidaarisuuden osoittamiseksi.

– Virhe tehdään jo siinä, kun Välimereltä pelastetut turvapaikanhakijat tuodaan pelastamisen jälkeen Eurooppaan. Heidät tulisi palauttaa Välimeren etelärannikolle, maihin, joista he ovat lähteneet liikkeelle, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Merelle lähtemisestä palkitseminen Eurooppaan pelastamisella edistää ihmissalakuljettajien toimintaa ja kannustaa elintasopakolaisuuteen. EU on jo pitkään antanut lähtömaihin Rinteen mainitsemaa signaalia. Sen sijaan, että ratkaisuja etsittäisiin kertaluontoisesti, ennakoitavissa oleva käytäntö on tällä hetkellä se, että jos pääsee merelle pelastettavaksi, pääsee Eurooppaan.

Ovet avoinna turvapaikkaturisteille

Vuoden 2015 turvapaikkakriisin aikana hyvin harva EU-maa halusi lähteä mukaan taakanjakoon. Sitä vastustivat Espanja, Portugali, Baltian maat, useimmat Itä-Euroopan maat, Tanska, Britannia ja Irlanti.

Lopulta ainoastaan Suomi ja Malta täyttivät velvoitteensa turvapaikanhakijoiden taakanjaossa.

– Rinteen politiikalla Suomi edistää pysyvän taakanjakomekanismin luomista. Sen sijaan, että autettaisiin oikeasti hädässä olevia, rajat pidetään avoimina niille, joilla on rahaa maksaa ihmissalakuljettajille, Antikainen moittii.

Kohdemaa sosiaaliturvan mukaan

Antikainen toteaa, että ne jotka ovat oikeasti hädässä, eivät pysty maksamaan ihmissalakuljettajille tuhansia euroja matkasta Eurooppaan, ja heille kelpaa mikä tahansa turvallinen maa.

– Kohdemaa valitaan kuitenkin parhaan sosiaaliturvan perusteella, Itä-Euroopan maista ei juuri haeta turvapaikkaa. Suomeen asti tullaan nimenomaan paremman elintason perässä ja Rinne toimillaan edistää tilannetta, jossa suomalaisten veronmaksajien rahoittama sosiaaliturva kuuluu kenelle tahansa, joka tulee sitä vaatimaan, Antikainen ihmettelee.

SUOMEN UUTISET