Yhdysvaltalainen mies teki dna-testin, joka osoitti, että joku hänen esivanhemmistaan on afrikkalaista alkuperää – hän on neljäprosenttisesti musta. Yrittäjänä toimiva mies pyrkii nyt hyödyntämään ei-valkoista identiteettiään taloudellisesti, kertoo Washington Post.

Syntymätodistuksen mukaan Sacramentossa vuonna 1963 syntynyt Ralph Taylor syntyi valkoisille vanhemmille. Kuten monet muutkin yhdysvaltalaiset, hän kuitenkin kuuli lapsuudessaan perimätietoa kaukaisista intiaanijuuristaan.

– Olen aina tiennyt olevani monirotuinen, Taylor kertoi The Washington Postille.

Vuonna 2010 Taylor teki AncestryByDNA -testin omien sanojensa mukaan vahvistmaan sen, minkä hän tiesi muutenkin. Testin mukaan hän oli 90-prosenttisesti eurooppalainen, 6-prosenttisesti intiaani ja 4-prosenttisesti Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Kuusi prosenttia voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että isoisän isoisä oli intiaani.

Taylor päivitti syntymätodistuksensa viime vuonna. Nyt hän on virallisesti sekä musta, alkuperäisamerikkalainen että valkoinen.

– Olen sertifioitu musta mies. Olen sertifioitu musta kaikissa 50 osavaltiossa. Mutta liittovaltio ei tunnista minua, Taylor kertoi Washington Postille.

Ei-valkoisesta taustasta saa etua

Yhdysvalloissa on liittovaltion ohjelma, jonka tarkoitus on suosia vähemmistöihin kuuluvia yrittäjiä esimerkiksi kilpaillessa julkisista hankinnoista. Tayloria ei hyväksytty ohjelmaan, ja hän haastoi liittovaltion oikeuteen.

Mustavalkoisen intiaanimiehen lakitaisto alkoi jo vuonna 2013. Taylor haki Washingtonin osavaltion vähemmistöjen ja naisten yrityksien asiaa edistävän virastolta (Office of Minority and Women’s Business Enterprises) sertifikaattia sille, että hänen vakuutustoimistonsa on vähemmistöön kuuluvan omistama.

Hänen ensimmäinen hakemuksensa hylättiin, koska hän ei ollut näkyvästi tunnistettavissa vähemmistöön kuuluvaksi. Virasto kuitenkin perui päätöksensä maaliskuussa 2014, kun Taylor oli hakenut siihen muutosta.

Muutama viikko tämän jälkeen Taylor haki samasta virastosta vähemmistösertifikaattia liittovaltion ohjelmaan (U.S. Department of Transportation’s Disadvantaged Business Enterprise program). Nyt virasto vaati lisätodisteita siitä, että Taylor identifioituu mustaksi tai intiaaniksi.

Taylor sanoi muun muassa kuuluvansa NAACP:hen (afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajava järjestö) ja tilaavansa mustille suunnattua Ebony-aikakauslehteä. Hänen hakemuksensa kuitenkin hylättiin. Taylor hakee siihen muutosta.

Liittovaltion laki määrittelee mustiksi yhdysvaltalaisiksi henkilöt, joilla on minkä tahansa mustan afrikkalaisen roturyhmän alkuperää. Taylor huomattaa, ettei määritelmä aseta mitään minimiosuutta, kuinka paljon afrikkalaista dna:ta yksilöllä tulee olla, jotta häntä pidetään mustana.

Taylor kertoi Washington Postille käyvänsä oikeutta omilla rahoillaan ja loppuun asti.

– Sanoin lakimiehilleni, että menemme korkeimpaan oikeuteen, jos meidän täytyy.

Taylorin tapaus on esimerkki niin sanotusta positiivisesta syrjinnästä tai erityiskohtelusta ja sen ongelmallisuudesta.

Perussuomalaiset vastustavat kaikkea suosimista ja syrjintää

Suomessa perussuomalainen eduskuntaryhmä julkaisi rasisminvastaisen julkilausuman keväällä 2011. Siinä tuomittiin kaikenlainen eriarvoinen kohtelu, myös ”positiivinen syrjintä”. Puolueen nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti positiivisen syrjinnän ongelmista blogillaan samana vuonna.

– Jos halutaan tasa-arvoinen yhteiskunta, yksilöiden on oltava tasa-arvoisia heidän taustaansa katsomatta. Yhteiskuntaa, jossa ihonvärillä ja etnisellä taustalla ei ole merkitystä, ei voida luoda järjestelmällä, jossa ihonvärillä ja taustalla on merkitystä, Halla-aho totesi.

Taylorin tapaus osoittaa, että vasemmiston kannattama suosimis- ja syrjimisjärjestelmä on ongelmallinen paitsi Halla-ahon listaamista syistä, myös siksi, että monet yksilöt ovat sekarotuisia. Natsit ratkaisivat ongelman Nürnbergin rotulaeilla, jotka määrittelivät, oliko kansalainen saksalainen, juutalainen vai jotain siltä väliltä – ja nyt Yhdysvaltain viranomaiset joutuvat kehittämään vastaavanlaisen järjestelmän.

Henkilöt, joilla oli neljä saksalaista isovanhempaa, olivat ”saksalaista verta”. Jos isovanhemmista kolme tai neljä oli juutalaisia, henkilö luokiteltiin juutalaiseksi. Yksi juutalainen isovanhempi teki ihmisestä 2. asteen ”sekarotuisen” , kaksi juutalaista isovanhempaa tai toinen täysjuutalainen vanhempi taas 1. asteen sekarotuisen.