Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa haluaa Ylen radiokanaville lisää musiikkia suomalaisilta pieniltä tuottajilta. Hän kokee, että vaikka Yle on julkisen palvelun velvoitteen alainen, veronmaksajien rahoilla annetaan melko suppea kattaus suomalaisista artisteista.

– Vaikka selvityksen mukaan Yle Suomella on laajin soittolista, se koostuu pitkälti jo hyvin tunnetuista artisteista, jotka ovat suurten levy-yhtiöiden alla. Kerran viikossa tulevat erikoisohjelmat eivät riitä tuomaan tunnettuutta alan tekijöille, jotka ovat voineet tehdä jo pitkään töitä, mutta eivät ole suurimpien moguleiden kelkassa, Elomaa toteaa.

Elomaa viittaa Yliopistotutkija Heikki Hellmanin ja muusikko-tutkija Arto Vilkkon selvitykseen, jossa tutkittiin Suomen kolmen suurimman kanavan (Yle Suomi, Radio Nova, Radio Suomipop) soittolistoja vuosilta 2013-2017.

Kaupallista kilpailua veronmaksajien rahoilla

Elomaan mukaan vuosia työtä tehneitä ammattilaisia sekä uusia lahjakkuuksia jää paitsioon.

– ”Riippumaton” kansan Ylekin on lähtenyt pääosin kansainvälisten moguleiden kelkkaan verovaroin, Elomaa kritisoi.

– Kotimaisuusaste on hieman kasvanut Ylellä, joka on tietysti hyvä asia. Yle ei kuitenkaan saa lähteä kaupalliseen kilpailuun veronmaksajien rahoilla. Suomalaiset eivät tutustu pieniin mutta lahjakkaisiin suomalaisiin artisteihin, ellei kukaan niitä soita.

Elomaa huomauttaa, että kotimaisen luovan alan tukeminen on kulttuuriteko, ja alalla on paljon enemmän myös kaupallista potentiaalia kuin mitä nyt käytetään, koska vain suurimpien moguleiden artistit saavat näkyvyyttä.

SUOMEN UUTISET