Feministipuolueen helsinkiläinen eduskuntavaaliehdokas Johannes Koski haluaa kieltää Ylilauta-keskustelupalstan.

Kosken mukaan Ylilauta on ”mv-lehden kaltainen haitallinen verkkoyhteisö, jossa masinoidaan mm. rasistisia, misogynistisiä ja homo- sekä transfobisia vahingollisia verkkokiusaamiskampanjoita. Osallistumalla mihinkään ylilautaan liittyvään, annat jalustaa vihapuheelle.”

Hän jatkaa: ”Jos saamme allekirjoittaneen tai yhdenkin puolueemme feministeistä Arkadianmäelle, niin voin luvata teille että teemme työtä sen eteen että esim. Ylilaudalla tapahtuvaan kiusaamismasinointiin ja vihapuheeseen tullaan puuttumaan lainsäädännöllä. Nämä vihayhteisöt menevät säppiin.”

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ampuu alas erikoista kommenttia. Hän kirjoittaa: ”Aiot säätää lain yhden nettifoorumin kieltämiseksi? Onnittelut, eivät tuohon taida pystyä edes venäläiset”.


Muutkin verkkokeskustelijat kummeksuvat feministiehdokkaan intoa sulkea keskustelupalsta, jonka sisältöön hän ei juuri näytä edes tutustuneen.

Mitä tilalle?

Jos Ylilauta ei kelpaa, mitä feministipuolueen riveistä ponnistava Koski on valmis tarjoamaan tilalle? Ehkäpä lempeän peliyhteisön Safepointin, jota hän itse ylläpitää.

Safepointilla oli tammikuun lopussa noin sata jäsentä, seitsemän ylläpitäjää, 34 kappaletta Spotify collaborative-soittolistalla, ja niukahkosti twiittejä. Noin nolla.

Ylilauta on hivenen isompi putiikki. Mikrobitti-lehden mukaan palstalla on kulloinkin paikalla vajaasta tuhannesta jopa kahdeksaan tuhanteen nimetöntä käyttäjää ympäri vuorokauden.

Viha-alustojen kieltäminen?

Yllaudan räävittömyys ei tule kenellekään palstaan tutustuneelle yllätyksenä. Mutta toisaalta tyyli on melkolailla samanlaista kuin vaikkapa Suomi24-keskustelupalstalla, Twitterissä ja Facebookissa.

Nähtäväksi jää, onnistuuko Johannes Koski nousemaan eduskuntaan ja esittämään suuressa salissa vaatimuksensa Ylilaudan kieltämisestä. Hänellä on tähän lain takaama mahdollisuus. Toisaalta niillä verkkokeskustelijoilla, joiden suita yritetään tukkia, on yhtäläinen oikeus pitää meteliä oman sananvapautensa puolesta.

Koski kiistää sulkemisaikeen

MTV3 Uutisten haastattelema Koski kiistää vaatineensa Ylilaudan sulkemista.


Lisäys 13.3.2019 klo 10:51 – lisätty viittaus MTV3 Uutisten aiheesta tekemään juttuun, jossa Koski kommentoi asiaa.

MATIAS TURKKILA