Italian päähallituspuolueen puheenjohtajavaihdos voi merkitä myös pääministerin vaihtumista. Keskusta-vasemmistolaisen PD-puolueen pääministeri Enrico Letta ilmoitti esittelevänsä uuden hallitusohjelman. Maan presidentti Giorgio Napolitano voi kuitenkin vaihtaa pääministerin, jos Letta ei onnistu saamaan tukea ohjelmalleen. Financial Timesin mukaan pääministeri voi vaihtua jo ensi viikonloppuna.

Vastaavanlainen vallan äkillinen vaihtuminen nähtiin Italiassa aiemmin, jolloin Berlusconi vaihdettiin vaaleilla valitsemattomaan Mario Montiin. Silloin valtapeliä oli pelattu lähes puolen vuoden ajan julkisuudelta piilossa. Presidentti Napolitano toimi silloinkin vallanvaihdoksen arkkitehtinä.

Pääministeri Lettan niskaan kasautuu painetta kahdesta suunnasta. Ensimmäinen on Silvio Berlusconin ryhmän irtaantuminen hallituksesta. Toinen on viime vuoden lopussa äänivyöryn saanut PD:n uusi puheenjohtaja Matteo Renzi.

Presidentti on tavannut alkuviikosta sekä Renzin, että Lettan. Napolitano voi nimittää Renzin uudeksi pääministeriksi välttääkseen ennenaikaiset parlamenttivaalit.

PD-puolueen sisäisessä valtataistelussa voi olla likainenkin puoli.

― En usko aivan kaikkien olevan hyväntahtoisia pyrkimyksissä auttaa vallan vaihtumista Lettalta Renzille. Jotkut voivat hakea vain keinoja saada Matteo poltetuksi, kertoo Renzin leirin Debora Serracchiani.

Berlusconi kertoi pari kuukautta sitten vielä tukevansa Renziä yhteishallituksen muodossa, mutta nyt Berlusconin Forza Italia -puolueen Renato Brunetta on vetänyt tukensa takaisin.

Henri Myllyniemi

Tagit