Suomessa on alkanut ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta marokkolaista Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

– Bouanane on johdonmukaisesti tuonut esille islamistiset vaikuttimensa ja ISIS-sympatiansa. Oikeudenkäynnissä virnuilevan miehen kasvojen toivoisi jäävän myös maahanmuuttopolitiikasta päättävien poliitikkojen mieleen, toteaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– Jos oikeasti olisi haluttu, Bouananen teot oltaisiin voitu välttää. Perussuomalaiset on selkeästi esittänyt tähän keinoja. Bouanane olisi voitu käännyttää suoraan rajalta sillä perusteella, että hänellä oli ollut tosiasiallinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa muualta. Ja hän oli hakenutkin. Käännyttäminen rajalta olisi ollut mahdollista, jos Suomi olisi monien muiden EU-maiden tavoin palauttanut sisärajavalvonnan vuonna 2015.

Säilöstä vain yhteen suuntaan – pois Suomesta

Bouanane valehteli Suomeen saapuessaan sekä henkilöllisyytensä ja ikänsä että kansallisuutensa. Häntä epäiltiin rikoksista myös Saksassa.

– Suurin ongelma on tietysti, että tällaiset henkilöt voivat ylipäätään päästä Suomeen ja hyväksikäyttää järjestelmäämme. Toisaalta kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen tapahtuva säilöönotto, jota perussuomalaiset kannattaa, olisi estänyt tämän hirmuteon. Säilöstä pääsee vain yhteen suuntaan, pois Suomesta.

Ei mikään yksittäistapaus

Kyselyjen mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa automaattista säilöönottoa, puolueista vain perussuomalaiset. Säilöönoton käyttöönotto jo itsessään vähentäisi Suomen houkuttelevuutta kohdemaata valikoivien turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

– Ei Bouanane ole yksittäistapaus. Tunnistamatta jääneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet, jotka vaeltavat pitkin Eurooppaa, ovat selkeä turvallisuusuhka, kuten olemme aivan liian monta kertaa nähneet, Halla-aho sanoo.

– Kaikkein ikävintä on, että suomalaisille uskotellaan, että olemme täysin voimattomia terrorismin ja maahanmuuttopolitiikan muiden kielteisten seurausten edessä. Emme ole, Halla-aho korostaa.

SUOMEN UUTISET