– Uusi esitys on sellainen, että poliisin kirjoittamia sakkoja voisi tulla kuusi vuodessa. Tämä sama kuuden raja on kuitenkin kirjattu jo nykyisin voimassa olevaan poliisin käsikirjaan. Minun nähdäkseni mikään ei muutu. Tässä olisi vain tarkoitus kirjata nykytila lakiin, perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio sanoo.

Tavio toivoisi esityksen olevan huomattavasti tiukempi kuin vain nykytilan kirjaaminen lakiin.

Muuntorangaistus poistettiin vuonna 2008. Stubbin hallitus oli palauttamassa muuntorangaistusta vuonna 2014, mutta Sipilän hallitus perui päätöksen kustannussyihin vedoten. Tuolloin muuntorangaistuksen palauttamisen hinnaksi arvioitiin noin 12 miljoonaa euroa.

Miksi palauttamista on viivytelty?

Tavio ihmettelee, että palauttamista on viivytelty, vaikka valtiolta jää näpistelyn takia saamatta kymmenien miljoonien eurojen verotulot.

- Kaupan ala on arvioinut, että varkaushävikistä aiheutuu vuosittain kaupoille 550 miljoonan euron vahingot. Jos tästä summasta saataisiin 14 prosentin arvonlisävero, se tekisi valtiolle yli 70 miljoonan euron verotulot. Tämä epäsuhta on niin suuri, että en ymmärrä sitä, Tavio toteaa.

SUOMEN UUTISET