Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää hallituksen talouspoliittista linjaa virheellisenä, ja vaatii maan talouden pelastamiseen kansallista pelastusohjelmaa.

– Nyt olisi aika tehdä jo kansallinen pelastusohjelma. Me syöksymme koko ajan syvemmälle alaspäin. Oli uuden hallituksen pohja millainen hyvänsä, niin kestäisi pitkään, ennen kuin talous lähtisi nousuun. Tarvitsemme laajaa ja oikean suuntaista yhteistyötä, jolla saadaan valtakunta uudelle kehitysuralle. Kansalliseen kehitysohjelmaan on vastalauseessamme hyvät eväät, valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Kettunen (ps.) sanoi perjantaina valiokunnan budjettimietinnön tiedotustilaisuudessa.

Vastalause budjettimietintöön

Eduskuntaryhmä jätti valtiovarainvaliokunnan budjettimietintöön vastalauseen. Perussuomalaiset suosisi elvyttävämpää talouspolitiikkaa, jolla nostettaisiin talous uuteen kasvuun. Perussuomalaiset muistuttavat, että useat talouden arvostetut asiantuntijatahot ovat suositelleet välttämään taantumassa etupainotteista julkisen talouden sopeutusta. Hallitus on tästä huolimatta taantumassa kiristämässä tuntuvasti finanssipolitiikkaa.

”Työttömän ahdinko ei näytä kiinnostavan.”

– Onkin selvää, että hallituksen talouspolitiikan vaikutus sekä työllisyyteen että talouskasvuun on hyvin negatiivinen. Työttömän ahdinko ei näytä kiinnostavan, perussuomalaisten vastalauseessa sanotaan.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin keskeinen tavoite on samaan aikaan saada sekä julkisen sektorin syömävelanotto kuriin että investoida tulevaan kasvuun. Puolue ottaisi syömävelkaa noin puoli miljardia euroa hallitusta vähemmän, mutta panostaisi samalla kertaluonteisesti kasvua tukeviin investointeihin 750 miljoonaa euroa hallitusta enemmän. Erotus rahoitettaisiin suuntaamalla tähän osa jo päätetyistä valtionomaisuuden myyntituloista.

– Koska pääasialliset säästöt kohdistuisivat maasta ulos suuntautuviin rahavirtoihin ja koska emme leikkaisi eläkeindeksejä, vaihtoehto panostaisi Suomeen yhteensä melkein miljardin hallitusta enemmän, perussuomalaiset toteavat.

Poimintoja kuusiosaisesta vaihtoehdosta

Vastalause perustuu puolueen vaihtoehtobudjettiin, joka jakaantuu seuraaviin sisältöpaketteihin: Yrittäjyyspaketti on suunnattu nostamaan Suomen työllisyysasteetta muiden Pohjoismaiden tasolle parantamalla pk-yritysten asemaa. Energiapaketilla perussuomalaiset haluaa kääntää energiapolitiikan suunnan kohtuuhintaiseen ja kotimaiseen energiaan. Turvallisuus- ja hyvinvointipakettilla puolue turvaisi perustoimeentuloa ja uskottavaa puolustusta. Perussuomalaiset ei hyväksy hallituksen leikkauksia sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen. Perussuomalaiset esittää myös perusturvan korottamista 100 eurolla kuukaudessa.

Investointipakettilla pyritään nostamaan maan talous nousuun. Paketti tukee muun muassa perusväylänpitoa, kohtuuhintaisen asumisen ja kasvuyrityksen tukea ja nipistäisi tehottomista yritystuista, puoluetuesta, maahanmuutosta ja luonnonsuojelualueiden hankinnasta. Veropakettiin kuuluu ”tonni käteen”-esitys – eli 1000 euroa kuussa verovapaasti.

Veli-Pekka Leskelä