Iltalehti julkaisi eilen laajan tekstikokonaisuuden Scriptan vieraskirjan ”riikka”-nimimerkillä kirjoittetusta 185 viestistä. Iltalehti on tehnyt jutussaan useita karkeita virheitä. Lehti on muun muassa laittanut Riikka Purran suuhun useita sitaatteja, jotka eivät ole hänen lausumiaan. Lehden virheet näyttävän johtuvan siitä, ettei IL-toimitus ole osannut erotella sitaateilla lainattua tekstiä muusta tekstistä.

Iltalehden eilinen otsikko kuului eilen näin: ”Eksoottisia lapsia… ei prkl” – Riikan viesteissä kohteina ovat muslimit, homot, romanit ja afrikkalaiset.

SDP:n puheenjohtajuutta tavoitteleva Krista Kiuru ehätti jo ottaa Iltalehden uutisoinnin tosissaan ja moitti Purraa empatiakyvyttömyydestä.

Ongelma asiassa vain on se, että Purra ei moittinut kansainvälistä adoptiota Scriptan vieraskirjassa, päinvastoin.

Purra kommentoi: ”Esim. adoptiolapsista kirjoitan tosiasiassa PÄINVASTOIN kuin IL esittää. Kritisoin ”eksoottisista lapsista” kirjoittanutta henkilöä ja irvailen hänen typerille väitteilleen.”

Twitter-nimimerkki Rivien välistä avaa asiaa:

Iltalehti on tehnyt karkean toimituksellisen virheen ja laittanut ministerin suuhun kannan, jota hän ei ole esittänyt. SDP:n puheenjohtajuutta tavoitteleva Krista Kiuru ei tarkista tietoja, ja alkaa moittia Purraa näkemyksen takia, jota hän ei ole koskaan lausunut.

Lukuisat tahot kommentoivat virheitä Iltalehdelle, joka tekeekin hätäisen oikaisun. Lehti pyyhki ilmeisen virheellisen adoptiota koskevan sitaatin pois otsikostaan ja lisäsi jutun loppuun oikaisutekstin: ”Juttuun on 22.7.2023 klo 12.00 lisätty Purran Twitter-kommentti liittyen ”eksoottisiin lapsiin”. Viittaus tuohon kohtaan on otettu otsikosta pois Scripta-tekstin tulkinnanvaraisuuden vuoksi.

Iltalehti pyhkii otsikostaan pois ”eksoottisia lapsia”-kohdan. Korjattu otsikko kuuluu nyt näin: ””Riikan” viesteissä kohteina ovat muslimit, homot, romanit ja afrikkalaiset”

Otsikko on vielä oikaistunakin virheellinen. Iltalehden söhellys ulottuu paljon laajemmalle kuin vain yhteen adoptiokommenttiin. Purra ei kritisoi homoja.

Twitter-nimimerkki Alaston totuus on analysoinut Iltalehden virheellistä uutisointia. Hän osoittaa, että Vieraskirjan nimimerkki ”riikka” ei kritisoi Prideä. Kyse on anarkistien naamioitumisesta Pridessä.

Toisessa kohdassa Iltalehti väittää ”riikan” kritisoivan lesbopareja. Tämäkään ei pidä paikkansa, vaan perustuu Iltalehden toimituksen kyvyttömyyteen tunnistaa sitaatteja. Purran suuhun on laitettu bloggari Minna Jokisen tekstejä.

Iltalehden olisi nyt vähintäänkin syytä julkaista uusi oikaisujuttu. Aihetta olisi enemmän kuin kylliksi.

SUOMEN UUTISET